Egymásra mutogat a Fidesz-frakció, az ellenzék és a polgármester Esztergomban

Vágólapra másolva!
Az ellenzék és a polgármester szerint törvénytelenül tartott rendkívüli képviselő-testületi ülést a Fidesz-frakció kedden Esztergomban. A fideszes képviselők szerint viszont a vagyonfelosztás veszélye fenyegeti a várost és Tétényi Éva polgármester akadályozza a döntéshozatalt.
Vágólapra másolva!

Vitatja az esztergomi ellenzék a helyi fideszes képviselők által kedden megtartott ülés jogszerűségét, a többségben lévő frakció viszont arra hivatkozik, hogy a város érdekében volt szükség erre a lépésre. A Fidesz-frakció kedden "rendkívüli képviselő-testületi ülést" tartott, amelynek megtartásáról - a polgármester elmondása szerint - sem az ellenzéket, sem őt nem értesítette. Steindl Balázs, a frakció vezetője közölte: azért volt szükség a rendkívüli ülésre, mert Tétényi Éva nem hajlandó levezetni a képviselő-testületi üléseket, és ezért a várost a vagyonfelosztás veszélye fenyegeti. Az ülést, amelyen a résztvevők határozatot hoztak a város adósságrendezési eljárását szabályozó reorganizációs tervről, a korelnök vezette. Az ülésen jelen volt az aljegyző, aki a jegyzőkönyvet aláírta - közölte Steindl Balázs.

A polgármester és az ellenzék a Fidesz eljárását törvénytelennek nevezte. Tétényi Éva szerint az eljárás ellentétes az önkormányzati törvénnyel és a testület működési szabályzatával. Hozzátette, hogy ebből fakadóan a fideszes képviselők által meghozott döntéseknek semmiféle kötelező ereje nincs. Az ellenzéki képviselők munkaértekezletnek nevezték a fideszes megbeszélést, és közölték, hogy a kormányhivataltól kérik a törvénytelenség megállapítását. Tétényi Éva úgy nyilatkozott, hogy az aljegyzőnek a jegyzőkönyv aláírása helyett figyelmeztetnie kellett volna a törvénytelenségre az ülésezőket.

Tétényi Éva, Esztergom polgármestere szerdán sajtóközleményben tájékoztatta a lakosságot az adósságrendezési eljárás megindulásának okairól. A polgármester szerint az eljárásra azért volt szükség, mert Steindl Balázs Fidesz-frakcióvezető a pénzügyi bizottság vezetőjeként nem készített tervet a hitelállomány átcsoportosítására és a likviditás kezelésére.

Tétényi Éva a múlt hét végén látványos akció keretében petíciót juttatott el a miniszterelnöknek. Erről itt olvashat.