A Miniszterelnökség szerint nem avatkozhat Németország a magyar alkotmányozásba

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szóvivője elfogadhatatlannak tartja, hogy bármely más országból beavatkozzanak a magyar alkotmányozásba. A magyar Külügyminisztérium megdöbbenéssel fogadta, hogy Werner Hoyer, a német külügyminisztérium államminisztere aggodalmát fejezte ki hétfőn a magyar alkotmányozás miatt.
Vágólapra másolva!

Werner Hoyer hétfőn fejezte ki aggodalmát a magyar alkotmány miatt. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint egy ilyen "beavatkozási kísérlet" ellentétes Németország és Magyarország szövetségesi kapcsolatával, valamint az államközi érintkezések szokásaival. A szóvivő hozzátette, "Magyarországnak évtizedeken keresztül el kellett tűrnie, hogy más fővárosból akarták megmondani, mit tegyünk, illetve tehetünk, vagy hogy mi legyen a magyar alkotmányban. Ez az időszak véget ért".

A magyar Külügyminisztérium szerint alapvetően magyar belpolitikai folyamatokat értékelnek a német külügyi államminiszter hétfői észrevételei. Werner Hoyer hétfőn fejezte ki aggodalmát a magyar alkotmány miatt. A Külügyminisztérium közleményében az áll, hogy többször részletes tájékoztatást kapott az alkotmányozás folyamatáról a német külügyi vezetés, köztük Hoyer államminiszter is.

"A tájékoztatás során többször hangsúlyoztuk, hogy - Hoyer államminiszter állításaival szemben - az új alkotmány nem szűkíti a kisebbségek jogait, nem korlátozza a jogállamiságot és nem sérti a közös európai értékeket, hanem éppen ellenkezőleg, megerősíti azokat" - fogalmaz a külügyi tárca. A minisztérium különösen elfogadhatatlannak tartja, hogy a nyilatkozat visszautal a médiatörvényre, amelyet a magyar országgyűlés az Európai Bizottság által megfogalmazott konkrét kifogások alapján módosított, ezzel is bizonyítva a közös európai értékek iránti elkötelezettségét.

A közlemény szerint a Külügyminisztérium reméli, hogy a jövőben nyilatkozatok helyett kétoldalú tárgyalásokon sikerül eloszlatni az esetleges aggodalmakat.