"Közös kalapba" gyűlt a HM-es kenőpénz az ügyészség szerint

Vágólapra másolva!
Tizennyolc ember - köztük négy tábornok és több főtiszt ellen - emelt vádat a Budapesti Katonai Ügyészség a Honvédelmi Minisztériumot és cégeit érintő korrupciógyanús ügyek nyomozásának befejezése után. Az ügyész szerint az állami cégektől "visszaosztott pénzeket" egy közös alapba gyűjtötték, majd szétosztották egymás között a szereplők. Közös költőpénzre külön tettek félre, ebből fizették a vendéglő-számlákat, egyszer pedig közös bulit is tartottak egy vidéki panzióban.
Vágólapra másolva!

"A magyar kriminalisztika történetében a honvédelmet érintő ügyek egyik legnagyobbika, a katonai ügyészségnek nem volt még ekkora ügye" - így jellemezte a Honvédelmi Minisztérium és cégei korrupciógyanús ügyeinek hálózatát a nyomozás eredményét ismertetve Hegedűs Antal, a Budapesti Katonai Ügyészség vezetője. Az eset állítása szerint az érintettek nagy száma és amiatt is példa nélküli, hogy az érintettek több mint kétszázmilliárdos kárt okoztak tevékenységükkel.

A nyomozás végén Hegedűs Antal ismertetése szerint összesen tizennyolc ember ellen emelt vádat szerdán az ügyészség bűnszervezetben elkövetett vesztegetés miatt. A kivizsgált esetek között - mint mondta - vannak 2001-es és 2010-es cselekmények is, vagyis a korrupciós ügyek csaknem tíz éves időszakot ölelnek fel. Ha a bűnszervezetben elkövetés is bebizonyosodik a bíróság előtt, akkor öttől húsz évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak a vádlottak.

A nyomozás során több ezer oldalnyi irat és több tízezer oldalnyi melléklet keletkelezett, több tucat tanút hallgattak meg, a tizennyolc gyanúsítottból tizeneggyel szemben pedig kényszerintézkedésre is szükség volt, köztük reptéri feltartóztatásra - tette hozzá az ügyészség vezetője. A felderített ügyek a HM négy szervezeti egységét, négy gazdasági társaságát és húsz velük szerződésben álló céget érintettek.

A vádiratban négy tábornokot, több főtisztet és tisztet is megvádolt az ügyészség. A sajtótájékoztatón nem esett szó Juhász Ferenc korábbi honvédelmi miniszterről és Fapál Lászlóról, a tárca egykori államtitkáráról, bár korábban lapinformációk szerint felvetődött az érintettettségük. Az ügyben felmerülő további lehetséges szereplők érintettségéről az ügyészség szóvivője szerint azért nem árultak el részleteket, mert a Központi Nyomozó Főügyészségen, külön eljárás keretében folyik egy, az ügyhöz kapcsolódó vizsgálat.

A bűnszervezetnek az ügyész ismertetése szerint egyébként nem volt állandó vezetője, a résztvevők köre folyamatosan változott. A vesztegetési pénzek el- illetve visszaosztásának mechanizmusa a következő volt az ügyész szerint: a honvédelmi tárca cégeinek dolgozó magánvállalkozásoktól visszafolyó pénzeket egy közös kalapba gyűjtötték, majd elosztották egymás között a szereplők. Az így beszedett pénz húsz százalékét a résztvevők saját költségeik fedezésére, például éttermi költségek vagy kisebb szereplők hallgatásának kifizetésére különítették el, de az is előfordult, hogy egy panzióban átmulattak egy éjszakát.