Tárki: Harmadával visszaesett a Fidesz-KDNP támogatóinak aránya

Vágólapra másolva!
Decembertől márciusig egyharmadával csökkent a kormánypártok szimpatizánsainak száma a Tárki felmérése szerint. Az ellenzéki pártok támogatottsága nem emelkedett számottevően, így feltehetően a bizonytalanok közé kerültek a kormánypártokat korábban támogatók.
Vágólapra másolva!

A Tárki Társadalomkutatási Intézet 2011. márciusi pártpreferencia-kutatása szerint a Fidesz-KDNP továbbra is fölényesen vezet a többi politikai párt előtt, ugyanakkor előnye az előző év vége óta folyamatosan olvad: decembertől márciusig egyharmaddal csökkent a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak köre. Az ellenzéki pártok támogatottsága ennek ellenére változatlanul töredéke a kormánypártokénak, mivel egyik ellenzéki párt tábora sem nőtt érzékelhető mértékben, ugyanakkor a pártválasztásukban bizonytalanok vagy azt eltitkolók aránya nemcsak nőtt, hanem az elmúlt egy évben egyetlen hónapban sem volt olyan magas, mint márciusban, 45 százalékon állt.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a Fidesz-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a februári 37 százalékról 30 százalékra csökkent, a szocialista párté azonban nem változott, mindkét hónapban 11 százalék volt. A bizonytalanok és nem válaszolók aránya is számottevő mértékben változott, hiszen e két csoport együttesen 38 százalékot tett ki februárban, márciusban viszont már 45 százalékot. Szintén figyelemre méltó elmozdulás történt a pártválasztók körében: a Fidesz-KDNP támogatottsága ugyanis a februári 61 százalékról márciusra 55 százalékra csökkent, miközben az MSZP-é 18 százalékról 21 százalékra változott. Ha azonban a 2010 decembere óta tartó időszak változásait összegezzük, akkor azt találjuk, hogy a Fidesz-KDNP szavazótábora a teljes népességen belül (43-ról 30 százalékra), a pártválasztókon belül pedig (68-ról 55 százalékra) egyaránt 13 százalékponttal csökkent. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében lényegében nem változott december óta (10 százalék körül mozog), a pártválasztók körében pedig (17-ről 21 százalékra) 4 százalékponttal nőtt. Mindez azt is jelenti a teljes népességre vetített adatok alapján, hogy míg decemberben egy MSZP-szavazóra négy Fidesz-KDNP szavazó jutott, addig márciusra egy szocialista szimpatizánsra már csak három kormánypárti szavazó jut.

A másik két parlamenti párt támogatottsága továbbra sem változott számottevően az elmúlt egy hónapban, hiszen a teljes népességen belül a Jobbikra a választók 7 százaléka helyett 8, az LMP-re pedig mindkét hónapban 5 százalék szavazna, míg a pártválasztók körében a Jobbik tábora 12-ről 14 százalékra nőtt, az LMP-é pedig változatlanul 8 százalék.