Járőröznek a Jobbik által szervezett helyiek Gyöngyöspatán

Vágólapra másolva!
A bűncselekmények megnövekedett száma miatt kedd óta járőröznek a helyiek a Heves megyei Gyöngyöspatán. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet a polgármester szerint a helyi Jobbik szervezte, a párt szerint a bűncselekményekkel a helyi cigányság vádolható.
Vágólapra másolva!

Kedd óta járőrözik a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a Heves megyei Gyöngyöspatán a megszaporodott bűncselekmények miatt - közölte a Jobbik helyi szervezetének vezetője pénteken. Juhász Oszkár elmondta, hogy azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról. A politikus szerint a bűncselekményekért a helyi cigányság egy része felel.

A 2800 fős Gyöngyöspatán mintegy 450 roma él, Juhász Oszkár szerint köztük számos tisztességes, dolgos család van, de nem érzik, hogy ezek kiközösítenék a bűnözésből élőket. A törvényes rendet szeretnék helyreállítani, és a járőrözés a lakosság jelentős támogatását élvezi - tette hozzá. Mint mondta: akciójukat az után indították, hogy egy idős férfi, aki évek óta jelezte, hogy a romák zaklatják, öngyilkos lett, mert a szomszédságába helyi árvízkárosult cigány családokat akartak költöztetni.

Tábi László, Gyöngyöspata független polgármestere azt mondta: tagadhatatlan a polgárőrök járőrözésében a "jobbikos szervezés", de az ok egyértelműen a sok bűncselekmény. Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület hivatalosan bejegyzett szervezet, amely, bár nem lett volna kötelező, a járőrözést bejelentette a gyöngyösi kapitányságon.

Vasárnap egy harmincfős társaság vonult egy dóci tanya elé, köztük volt Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője is. A tanyán elő férfi szerint a társaság indulókat énekelt, majd szidalmazták őt, ezért rendőri védelmet kért. Zagyva elismerte, hogy vasárnap Dócon volt, ahol egy tanyán meghívták őket egy teára. Azt állította, baráti társaságával, több mint harminc emberrel, nem felvonultak, hanem sétáltak egyet. Zagyva szerint a rendőri intézkedés szabálytalan volt, de lemond mentelmi jogáról, ha eljárás indul ellene. Azt mondta, hogy örülne egy eljárásnak, mert akkor elmondaná, hogy "egy cigány család, amely néhány éve elrabolt és megerőszakolt egy 22 éves kétgyermekes lányt, napi szinten terrorizálja a környéket".