Orvos szakértő: Esélye nem volt a túlélésre Marian Cozmának

Vágólapra másolva!
Marian Cozma kézilabdázó életét nem lehetett megmenteni, a szívét ért szúrás roncsolta a bal kamrát és pitvart, a szúrt csatorna hossza elérte a 18,5 centimétert - mondta Varga Gyula, igazságügyi orvos szakértő a Cozma-ügy szerdai tárgyalásán a Veszprém Megyei Bíróságon.    
Vágólapra másolva!

A szakértő úgy fogalmazott: a szívüreg teljesen nyitott volt, nagy hasadékon áramlott ki a vér. Szerinte a sportoló halála egy-két perc alatt bekövetkezett. Mint mondta, a kézilabdázó életét akkor sem lehetett volna megmenteni, ha ez a sérülés egy szívműtőben éri.

Az orvos szakértő szerint lapos, éles és hegyes késsel vagy tőrszerű eszközzel, nagy erővel adták le a szúrást, s az balról jobbra és alulról fölfelé irányult. A gyilkos eszköznek legalább 15-18 centiméter pengehosszúságúnak kellett lennie - jegyezte meg. (Raffael Sándor elsőrendű vádlott a hétfői tárgyaláson azt mondta, hogy kése 8-10 centiméter hosszúságú.) A szakértő szerint sem a 212 centiméter magas sértett, sem a mintegy kétméteres vádlott nem volt teljesen álló helyzetben, s a szív körülbelül 155 centiméternyi magasságban lehetett a szúráskor. Varga Gyula rámutatott arra, hogy a szív roncsolódása után a vérkeringés azonnal leállt.

Amikor a Marian Cozma szívszúrásáról készült boncolási jegyzőkönyvet ismertette a szakértő, Raffael is csak "a sértettet" emlegette - márpedig a szívszúrás sértettje Marian Cozma -, s a szakértőt erősítette meg azzal, hogy közölte: "szúró mozdulata valóban nagy erejű volt". Megjegyezte, hogy azt tényleg bal kézzel, félköríves mozdulatot téve adta le. Megerősítette a vádlott a szakértőt abban is, hogy valóban nem teljesen álló helyzetben volt, hanem a jobb lábával nagy terpeszben előrelépve, hajlott, görnyedt testtartással szúrt.

Raffael azonban szerdán is megismételte azt a védekezését, hogy támadást akart elhárítani a szúrással, s látta, ahogy "a sértett" a mellkasához és a hasához kapott, majd térdre esett. Elmondta: a kés a helyszínen kiesett a kezéből, de azt nem kereste, hanem sietett az autóhoz, és a társaival távozott.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. január 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.