Orbán Viktor szerint a rendőrök tették a dolgukat Gyöngyöspatán

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök azt mondta, hogy azért nem lett nagyobb baj Gyöngyöspatán, mert a rendőrség elvégezte a feladatát. A Jobbik viszont úgy látja, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület akadályozta meg a vérontást a településen. A kisebbségi ombudsman vizsgálatot kezdett az ügyben. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől csaknem három héten át járőröztek Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint "csúnya történetek is megeshettek volna" Gyöngyöspatán, ha a rendőrséget nem vezénylik ki a "kritikus helyszínekre". A kormányfő egy fővárosi sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől csaknem három héten át járőröztek a 2800 lakosú, Heves megyei Gyöngyöspatán, áprilisban pedig Hajdú-Bihar megyében, Hajdúhadházon terveznek hasonló akciót. A kormányfő hangsúlyozta, hogy ha bárki túllépi a magyar jogrendszer által számára nyitva hagyott lehetőségeket, akkor a rendőrség teljes tekintélyével és súlyával fog eljárni. A kormányfő szerint Gyöngyöspatán csak azért nem történt nagyobb baj, mert a rendőrség "kellő elrettentő erővel, fegyelmezetten és a jogszabályoknak érvényt szerezve" jelent meg és végezte el a feladatát.

A miniszterelnök szavaira Egyed Zsolt jobbikos országgyűlési képviselő úgy reagált, hogy Gyöngyöspatán csak azért nem volt vérontás, mert a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület "a lakosság hívására odament és megvédte a magyar embereket". A képviselő megfogalmazása szerint nem azokat kellene vegzálnia a rendőrségnek, akik az embereknek akarnak segíteni, hanem azokra kellene jobban odafigyelni, akik "ezt a helyzetet előidézték: a gyöngyöspatai cigányság azon részére, amely túlnyomórészt bűnözésből él és rettegésben tartja a magyar lakosságot". A jobbikos képviselő szerint a miniszterelnököt vagy félretájékoztatták, vagy "szándékosan próbálja elmaszatolni ezt az ügyet".

Közben a kisebbségi ombudsman vizsgálaton kezdett a március elején történt gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban. Azt akarja kideríteni, hogy az állami szervek, hatóságok megfelelően jártak-e el, mindent megtettek-e a helyi roma lakosság békés életkörülményeinek biztosítására és emberi méltóságuk védelme érdekében.