Orbán lemondott a gyerekek utáni szavazatról

Orbán Viktor, devizahitelesek
Vágólapra másolva!
Bár Orbán Viktor saját bevallása szerint szimpatizál a gyerekek után járó szavazat ötletével, a parlamentben hétfőn mondott beszédében közölte, hogy a javaslat nem fog bekerülni az alaptörvénybe. A kormányfő ezt azzal indokolta, a lakossági kérdőívekből az derült ki, hogy a többség nem támogatja ezt az elképzelést. Orbán szerint a kérdőívek alapján dőlt el azonban az is, hogy bekerül az alatörvénybe: a bíróság kiszabhat tényleges életfogytiglani büntetést.
Vágólapra másolva!

A Facebook közösségi portál után a parlament hétfői ülésnapján napirend előtti felszólalásban is köszönetet mondott Orbán Viktor azoknak, akik visszaküldték az új alkotmányról szóló kérdőíveket. A miniszterelnök azért kért szót az alkotmányozás vitája előtt, hogy beszámoljon a nemzeti konzultációnak nevezett kérdőívezés eredményeiről. A kormány februárban jelentette be, hogy Szájer József vezetésével és Szili Katalin részvételével nemzeti konzultációs testületet állítanak fel, a választópolgárok véleményét pedig kérdőíven kérik ki.

Orbán szerint a beérkezett vélemények azért fontosak, mert a magyarság öntudatának és közösségtudatának újjászületését hozta magával, megmutatja, az emberek újra hisznek abban, hogy a kezükbe kell venni az ország sorsát. Orbán szembeállította a kérdőíveket azzal, hogy szerinte a korábbi kormányok az emberek megkérdezése nélkül döntöttek a sorsukról, és az 1989-es átmeneti alkotmány is úgy született meg, hogy abba az embereknek semmi beleszólása nem volt, sőt demokratikusan megválasztott parlament sem volt az alkotók mögött.

A beérkezett közel egymillió vélemény azt mutatja, hogy több köt össze minket, mint ami elválaszt - mondta Orbán, aki szerint az elmúlt években letisztultak "közös értékeink". Orbán szerint a válaszadók 91 százaléka egyetért abban, hogy az alapvető kötelességeinket is deklarálni kell, hogy meg kell fogalmazni a munka és a család védelmét, alkotmányos garanciákra van szükség a jövő nemzedékek érdekeinek védelmében is, és korlátozni kell az eladósodás mértékét is.

Orbán azt mondta, hogy ugyan ő maga rokonszenvezik azzal az elképzeléssel, hogy plusz szavazat járjon a gyermekek után, a kérdőívekből az derült ki, hogy a válaszadók nem támogatják ezt, és ezért ezt kiveszik a tervezetből. Ami nem szerepel a tervezetben, de a többség egyetértett vele a kérdőíven, azt pedig beleírják - ígérte Orbán. Példaként azt említette, a válaszadók 94 százaléka egyetért abban, hogy a bíróságok indokolt esetben szabjanak ki tényleges életfogytiglani büntetést. A miniszterelnök szerint a magyarok álláspontja egységes abban is, hogy ügyelni kell természeti értékek, a termőföld és a víz védelmére.

Az egyetértésnek és a véleményezésnek köszönhetően az új alkotmány az egész nemzet alkotmánya és kivételesen erős tövény lesz Orbán szerint, "gránitalap, amire egy sikeres Magyarországot tudunk építeni". Orbán szerint a kérdőívekben megmutatkozó egyetértés az ország megújulásának forrása.

Beszéde végén Orbán Viktor megköszönte Szili Katalinnak az alkotmányozásban való részvételt, és üzent az alaptörvény vitájától távol maradó ellenzéki pártoknak is, amikor azt mondta: sajnálatos, hogy vannak olyanok, akik tíz hónap alatt sem tudtak beletörődni a tavalyi választások eredményébe.

A miniszterelnök felszólalása után a jobbikos Balczó Zoltán kritizálta a kormányt, amiért későn ismeretették az alkotmányozással kapcsolatos tervezeteiket, az LMP-s Schiffer András pedig azt kérte számon Orbán Viktoron, hogy miért nem hajlandó népszavazáson is megerősíttetni az új alaptörvényt, ha biztos benne, hogy élvezi a többség támogatását. Schiffer szerint a kormány a választások idején nem tette egyértelművé a céljait és "szegényellenes" gazdaságpolitikai terveit. Ezt a kijelentést a kormánypárti képviselők nagy felzúdulással fogadták, mire Kövér László házelnök kemény szavakkal utasította rendre a képviselőket. (Az incidensről itt talál bővebb beszámolót.)