Bezárt a menza 18 Pest megyei középiskolában

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette a közétkeztetést csütörtökön tizennyolc, Pest megyei fenntartású középfokú oktatási intézményben a szolgáltató, mert az önkormányzat nem tudta maradéktalanul kiegyenlíteni a tartozását - közölte a megyeháza. Az étkeztetési stop 2872 diákot érint.
Vágólapra másolva!

A megyei önkormányzat több tízmillió forintos tartozása miatt leállította a melegétel-ellátást a a sándorfalvai székhelyű HunGast Kft., amely eddig 18 Pest megyei középiskolában üzemeltette a menzát. A cégnek, közlése szerint, már tavaly jelentős összeggel tartozott a megyei önkormányzat, ezért az összeg egy részét - 83 millió forintot - az idén januárban, illetve februárban átutalták, s további biztosítékokat is adtak a fennmaradó rész kifizetésére. Mivel a 2011. januári étkeztetés díját (154 millió 88 ezer forintot) a március 2-ai határidőig az önkormányzat nem rendezte, a cég - ellehetetlenülésére hivatkozva - március 2-án 17 óra 15 perckor arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a szolgáltatást március 3-ától felfüggeszti - közölte a HunGast Kft. az MTI-vel.

Az önkormányzat közölte: mindent elkövet a közétkeztetés helyreállítása érdekében, folyamatosan tárgyal a kft.-vel, de mindenképpen átmeneti nehézségekkel kell számolni. A Pest Megyei Önkormányzat hivatala cselekvési tervet készített a rendkívüli helyzet kezelése érdekében. A további rendről, valamint az oktatást érintő esetleges változásokról folyamatosan tájékoztatja az intézményeket és azokon keresztül az érintett családokat.

Az étkeztetési stop 2872 diákot érint. A megyei önkormányzat szóvivője elmondta: az intézményvezetők lelkiismeretes hozzáállásának köszönhetően az egyoldalú "zárás" ellenére csütörtökön az érintett tanulók 80 százaléka kapott ebédet, igaz, többnyire csak hideget. Volt, ahol a gyors "riasztás" nyomán a diákok otthonról vittek magukkal elemózsiát, másutt az igazgatók, tanárok szerezték be az ennivalót, vagy ismerős vállalkozók segítségével ebédeltettek. Hétfőre mindenképpen születik valamilyen megnyugtató megoldás - közölte a szóvivő.

Miniszteri biztos is tájékozódik az ügyben

Aáry-Tamás Lajos a Független Hírügynökségnek csütörtökön azt mondta: információkat kell gyűjtenie, és ha indokoltnak látja, vizsgálatot indít. Az biztos, hogy a vonatkozó törvények szerint az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell a közétkeztetést - mondta az oktatási jogok miniszteri biztosa.

A Jobbik tüntetéssorozatot szervezne Pest megyéért

A Jobbik csütörtök esti közleményében azt követeli, hogy a kormány függessze fel a Hujber-féle vértesi szalmaerőmű 32 milliárd forintos beruházási támogatását, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kifizetett 2 milliárd forintos tanácsadói szerződéseket, a soros EU-elnökség biztosítási feladataira feleslegesen elköltendő milliárdokat és az állami Audi-bérléseket. Mint fogalmaz, a megyék nem öncélú egységek, hanem az ott élő emberek mindennapi életét segítő, gondoskodó szervezetek. Véleményük szerint felháborító, hogy a kormány csupán szavakban nyugtatgatja az embereket, de semmit sem tesz a legsúlyosabb problémák megoldására, jelesül az önhibájukon kívül eladósodott megyei önkormányzatok konszolidálására. Ha a kabinet két héten belül nem tesz érdemi lépéseket Pest megye konszolidálása érdekében, a Jobbik tüntetéssorozatot is kész szervezni, hogy így tiltakozzon a látszatkormányzás és a tétlen döntéshozók ellen - közölte az ellenzéki párt.