NGM: Nem átlátható a 400 milliós támogatást kérő roma vállalkozás

Vágólapra másolva!
Saját forrás és pályáztatás nélkül a költségvetés nem ad 400 millió forint támogatást a roma mezőgazdasági foglalkoztatási programra - ezt válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium annak a roma vállalkozónak a vádjaira, aki április közepére szervez demontrációt a leállított programja miatt.
Vágólapra másolva!

"A tárcának nem feladata (...), hogy a működőképességét bizonyítani nem képes cégeket a szigorú keretek között működő állami költségvetés 'kontójára' tőkésítsen fel" - írta a közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely foglalkoztatási támogatást csak átlátható vállalkozásoknak kíván adni.

A tárca ezzel reagált Nótár Zoltán roma vállalkozó vádjaira, melyek szerint a minisztérium nem ad pénzt egy korábban kialakított roma foglalkoztatási programra. Az NGM szerint a vállalkozó saját forrás nélkül, több százmillió forint állami támogatásból valósította volna meg tervét.

A minisztérium azt írta, hogy többszöri egyeztetést követően sem tudott megfelelő költségtervet bemutatni Nótár Zoltán igrici szövetkezete. A roma vállalkozó egy olyan programot ajánlott a tárcának, amelyben az igrici uborkatermesztéshez hasonlóan, a legszegényebb településeken mezőgazdasági munkát kaptak volna a szakképzetlenek.

Nótár szerint az érintett önkormányzatokkal, polgármesterekkel elvi megállapodást kötöttek arról, hogy mekkora földterületeket vonhatnának be a termelésbe, aláírták a szándéknyilatkozatokat kereskedőkkel a megtermelt zöldség felvásárlásáról, és megegyeztek a kis falvak óvodáival, iskoláival is arról, hogy átveszik a helyben előállított paprikát, paradicsomot, burgonyát és uborkát.

A minisztérium szerint a vállalkozó azt akarta, hogy a költségvetés bocsásson rendelkezésére több százmillió forintot (összesen 400 milliót) pályáztatás nélkül, ráadásul úgy, hogy a támogatáshoz szükséges egyik kérelmet sem nyújtotta be.

Nótár Zoltán a pénteki Népszabadság szerint ezért demonstrációt szervez április 15-ére a budapesti Kossuth térre, hogy munkát és kenyeret követeljenek.