Négy embert előállítottak Gyöngyöspatán

Vágólapra másolva!
Elengedte a gyöngyösi rendőrség azt a négy embert, akiket kedden délután azért állítottak elő Gyöngyöspatán, mert nem voltak hajlandók igazolni magukat. Az MTI úgy tudja, hogy négy kopasz, bomberdzsekis férfiról van szó. Március 15. alkalmából beszédet mondott Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője, de jelen van a Jobbikhoz közeli Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület is, amely az elmúlt hetekben járőrözött a faluban.
Vágólapra másolva!

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy a rendőrök igazoltatni akartak négy férfit kedden Gyöngyöspatán, de ők megtagadták irataik átadását. Ezért előállították őket a gyöngyösi rendőrkapitányságra, ahol már igazolták magukat. Ezek után szabadon engedték a négy férfit, de valamennyiükkel szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek "igazoltatás megtagadása miatt". Az MTI úgy értesült, hogy az előállított személyek kopaszra nyírt, bomberdzsekis férfiak voltak. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, illetve a Készenléti Rendőrség munkatársai fokozott ellenőrzést végeznek Gyöngyöspatán szerda reggelig.

A Heves megyei faluba civilek a Facebook közösségi portálon kezdték el szervezni a március 15-ei ünneplést. Budapestről többen autókkal indultak a Heves megyei faluba. A Független Hírügynökség arról számolt be, hogy körülbelül 70-80 civil érkezett délelőtt Gyöngyöspatára, ahol a helyi cigánysoron még további 100-150 ember csatlakozott hozzájuk. A Kossuth-szoborhoz vonultak megemlékezni, ott beszédet mondott Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője is. Mindeközben a közelben várakozott a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több tagja, illetve más szervezetek tagjai is.

László Attila, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület vezetője azt mondta, hogy biztosan nem az ő polgárőreik közül voltak az előállítások. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy az előállítottak egy olyan szervezet tagjai, amely napok óta a faluban van.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március eleje óta járőröznek a 2800 fő lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár korábban azt mondta, hogy azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról, és a bűncselekmények mögött helyi cigányokat sejtenek.

A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a Heves megyei településen. Vona Gábor, a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetést" tartottak a községben. Az [origo] helyszíni riportját és a település lakóinak véleményét itt olvashatja.