MN: Állambiztonsági tiszt lehetett Gyurcsány korábbi államtitkára

Vágólapra másolva!
Születési éve és anyja neve alapján azonosítani vélte a Magyar Nemzet Fekszi Márta korábbi államtitkárt a szigorúan titkos állambiztonsági tisztek listáján. Ha a lap következtetése helyes, a Gyurcsány-kormány külügyi államtitkára a '80-as években a kémelhárításnak és a külföldi hírszerzésnek is dolgozott. Fekszi korábban azt állította, hogy minden külügyesnek köze volt az állambiztonsághoz, de tagadta, hogy szt-tiszt lett volna.
Vágólapra másolva!

Szigorúan titkos állambiztonsági tiszt lehetett a '80-as években Horváthné Fekszi Márta - írja a szombati Magyar Nemzet, amely születési dátuma és anyja neve alapján vélte azonosítani Gyurcsány Ferenc korábbi államtitkárát. A lap szerint a Szigoruantitkos.hu honlapon közzétett szt-tisztek listájáról következtethető ki, hogy a korábbi külügyi államtitkár a Belügyminisztérium III/II. osztályának dolgozott.

A Szigoruantitkos.hu oldalon történészek 673 olyan szigorúan titkos állambiztonsági tiszt (szt-tiszt) adatait tették közzé, akikről az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában találtak információkat. Az érintett tisztek közül 551 személyt azonosítottak név szerint, a többinek csak kódnevét és egyes adatait tették közzé.

Fekszi Márta név szerint nem szerepel a listán, de a Magyar Nemzet szerint a D-249 és K-583-as fedőkód alatti névtelen tiszt őt takarja. Erről az szt-tisztről csak annyit lehet tudni, hogy 1954-ben született, és anyja neve Raffay Márta: a lap szerint ez Fekszi születési dátuma és édesanyjának neve. A Gyurcsány-kormány archív honlapján található életrajza szerint a korábbi államtitkár valóban 1954-ben született, de anyja nevére az [origo] nem talált adatot. Szerettük volna megkérdezni Fekszit, hogy valóban ő-e az adatbázisban szereplő szt-tiszt, de szombat délelőtt nem vette fel a mobiltelefonját.

"Érkeztek bizonyos kérések"

A Szigoruantitkos.hu adatai szerint a D-249 fedőnevű tiszt 1981-ben tízezer forint jutalmat is kapott "a szakosítón elért eredményéért". Az adatlapon jelzett III/II. csoportfőnökség a kémelhárítást jelenti, a tiszt ezen belül a 10-es osztályon dolgozott. Itt azokat alkalmazták, akik a nemzetközi együttműködéssel, a vámeljárásokkal, valamint az idegenforgalommal foglalkoztak - írja a Magyar Nemzet.

A lapnak Fráter Olivér történész azt mondta, hogy a tiszt D-vel kezdődő fedőkódja alapján a kémelhárítás központi állományához tartozott. A szintén hozzá tartozó K betűs kód pedig azt jelenti, hogy külföldön dolgozó hírszerző volt. A Magyar Nemzet szerint Fekszi a kérdéses időben a kijevi magyar főkonzulátuson konzulként dolgozott.

Egy éve a Magyar Nemzetnek Fekszi tagadta, hogy szigorúan titkos tisztként dolgozott volna, de a lap szerint ekkor azzal keresték meg, hogy a III/I-es osztályon dolgozott-e. A lap szerint a volt államtitkár akkor azt mondta, hogy "minden külügyesnek volt köze az állambiztonsághoz". A saját munkájáról azt állította, hogy konzulként érkeztek hozzá bizonyos kérések, amelyeket kérdés nélkül teljesített. A Magyar Nemzet szerint akkor Fekszi azt mondta, hogy ő állampolgársággal, anyakönyvezéssel, útlevéllel és vízummal összefüggő ügyeket intézett.

Fekszi Márta korábbi államtitkárként az egyik főszereplője a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet gyanús eladásának, amely miatt hűtlen kezelés gyanújával vizsgálódik az ügyészség. A volt államtitkárt februárban őrizetbe is vették az ügy miatt, de aztán elengedték. A kereskedelmi képviselet ügyéről itt olvashat részletesen.