Két évet kapott a társaitól védelmi pénzt szedő diák

Vágólapra másolva!
A bíróság másodfokon súlyosbította annak a piricsei fiatalnak a büntetését, aki védelmi pénzt szedett fiatalabb társaitól a baktalórántházi középiskola kollégiumában.
Vágólapra másolva!

Zsarolás miatt két év fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság csütörtökön azt a fiatalembert, aki védelmi pénzt szedett a fiatalabb társaitól egy baktalórántházi kollégiumban. A bíróság ezzel súlyosbította az első fokon kiszabott ítéletet, amely egy év szabadságvesztésre ítélte a fiút.

A tárgyaláson a vádlott nem jelent meg, ügyvédje képviselte. Mint a vádiratból kiderül: az akkor 18 éves vádlott 2010. február elejétől járt ismét a baktalórántházi középiskolába, ahol tanulmányait korábban abbahagyta. A piricsei fiatalember az elsősöknek azt mondta, hogy nem lesz bántódásuk, ha fizetnek neki. A diákok a "nyugalmukat" havi ezer forintért válthatták meg, vagy fél évre előre, kétezer forintért. A fiú 27 társát fenyegette meg, és mire lebukott, már heten fizettek neki összesen 13 ezer forintot. A befizetésekről nyilvántartást vezetett - ez buktatta le.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság csütörtökön hozott, jogerős ítéletében 2 évre súlyosította a most 19 éves fiatalember első fokon kiszabott büntetését, mellékbüntetésként egy évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Az ítélet indoklásában elhangzott: a fiatalember erőszakos magatartásra hajlamos, az iskolában már korábban is voltak vele fegyelmi problémák, testi sértés, garázdaság miatt jelenleg is folyik ellene eljárás.