Visszalépésnek tartja az alkotmánytervet a zöldombudsman

Vágólapra másolva!
A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint az ország hosszú távú érdekeit teszik kockára, ha az alkotmányból kimarad az egészséges környezethez való jog és megszűnik e jog fontos képviselete. A Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának elnöke, Szájer József válaszában úgy fogalmazott, hogy mandátumának lejártáig Fülöp Sándor láthatja el a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának tisztségét és a hivatala is garantált.
Vágólapra másolva!

Fülöp Sándor ombudsman szerint ellentmondásosak az új alkotmány környezetvédelemre vonatkozó rendelkezései a célok és a hozzájuk rendelt eszközök tekintetében. Ugyanakkor úgy látja, hogy az alaptörvény-tervezetben előremutató, jó célkitűzések vannak, ilyen a jövő nemzedékek és a nemzeti vagyon védelme, ideértve az ivóvíz és a termőföld védelmét, a genetikai sokféleség megőrzését.

A biztos megdöbbentőnek nevezte, hogy ilyen célokat úgy akarnak megvalósítani, hogy közben lemondanak az állampolgárok aktivitásáról, elveszik tőlük az egészséges környezethez való jogot, illetőleg gyengítik az intézmények által adott védelmi lehetőséget. Utóbbit a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa irodájának tervezett megszüntetésére utalva kifogásolta.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint világviszonylatban is példátlan visszalépés lenne, ha az új alkotmányból kimaradna az egészséges környezethez való jog és annak intézményes védelme.

Fülöp Sándor már a kormánypártok alkotmánytervezetével kapcsolatban is megfogalmazta a kifogásait. Akkor azt mondta, hogy az ombudsmani posztok összevonása lehetővé tenné, hogy rövid távú gazdasági vagy szociális érdekek elsőbbséget kapjanak az egészséges környezethez fűződő jogokkal szemben. Erről részletesen itt olvashat. Fülöp Sándor szerint a tervezettel kapcsolatos észrevételeikre nem kaptak komoly, érdemi válaszokat. A válaszadók egyrészt azzal érveltek, hogy "rendet kell tenni az ombudsmanok túlburjánzásában". Az országgyűlési biztos nem gondolja azt, hogy egy ombudsmannak attól lesz tekintélye, hogy egymaga van.

Egy másik érv szerint Európában csak egy-két országban van egynél több biztos. Fülöp Sándor szerint ez nem igaz, tizenegy európai ország van, ahol egynél több biztos van, köztük Nagy-Britannia, ahol több mint húsz ombudsman tevékenykedik. Megjegyezte: Magyarország először hozott létre olyan intézményt, mint a jövő nemzedékek intézményes képviselete, ezt a világban jól fogadták, másolják, nagy visszalépés lenne ezt megszüntetni.

A harmadik érv szerint a befejezett ügyek száma alapján az alkotmányozók úgy látják, hogy a biztosok közül egyedül az általános ombudsman végez érdemi munkát. Fülöp Sándor erről azt mondta: arról őket senki nem kérdezte meg, hogy mekkora a munkaterhük, ezt sem tartja komoly érvnek.

Az Országgyűlés 2007. december elsejei hatállyal hozta létre a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának intézményét. Az ombudsman feladata az egészséges környezethez való alapvető jog védelme. Fülöp Sándort május 2008. május 26-án választotta meg a parlament a posztra.