Schmitt szerint az EU-nak segítenie kell az arab mozgalmakat

Vágólapra másolva!
Az 1956-os magyar forradalommal állította párhuzamba az arab világban zajló tüntetéseket és lázadásokat Schmitt Pál köztársasági elnök. Az államfő az Európai Parlament ülésén arról is beszélt, hogy a készülő magyar alkotmány az Európai Unió Alapjogi Chartáját tekinti zsinórmértéknek.
Vágólapra másolva!

Az Európai Uniónak a maga eszközeivel segítenie kell a békés átmenetet az arab világban - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén. Az államfőt a képviselők megtapsolták, amikor az arab országok mozgalmait az 1956-os magyar forradalomhoz hasonlította, és azt mondta: nem volt váratlan, ami történt, mert "nem lehet elnyomni egyetlen nép szabadságvágyát sem".

Schmitt beszédében azt mondta: a magyar soros elnökség erősíteni kívánja az európai szolidaritást a pénzügyekben, és az összes tagállam közös felelősségének nevezte az euró megmentését. A köztársasági elnök szerint Magyarország jó példával jár elöl, amikor a készülő új alkotmányban korlátozni készül az eladósodottságot. Schmitt szerint az eurót használó országoktól joggal várható el, hogy szerezzék vissza a közös pénzbe vetett bizalmat.

Az államfő szerint Magyarországon ma minden a megújulás szükségességéről szól, és beszélt a készülő új alkotmányról is. A köztársasági elnök úgy fogalmazott: egy nemzet életében akkor érkezik el az alkotmányozás ideje, amikor elég erős ahhoz, hogy szembenézzen korábbi hibáival. Schmitt ígéretet tett arra, hogy az emberi és polgári jogok tekintetében a készülő alaptörvény az Európai Unió Alapjogi Chartáját tekinti zsinórmértéknek.

Schmitt Pál kétnapos látogatáson tartózkodik Franciaországban. Európai parlamenti beszéde után közös sajtótájékoztatót tart Jerzy Buzekkel, az EP elnökével, kora este pedig az Európai Néppárt frakcióülésén szólal fel. Csütörtökön Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke ebédet ad Schmitt tiszteletére. A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint az államfő menetrend szerinti járattal utazik haza.