Az oroszoknál is hullámokat ver a gyanús magyar állami ügylet

Vágólapra másolva!
A magyar ügyészség érdeklődését is felkeltették azok az információk, amelyek a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületének eladásáról jelentek meg az elmúlt hetekben az orosz sajtóban. Az [origo] információi szerint az ügyészség az orosz hatóságok segítségével járna utána annak az orosz sajtóhírnek, hogy a korábban a magyar állam tulajdonában lévő moszkvai épületet később hétszeres áron adták el. Az orosz hatóságok egyelőre nem nyomoznak az ügyben, de egy minisztérium az ügyben zajló vizsgálatról tett említést. 
Vágólapra másolva!

A magyar ügyészség figyelmét is felkeltették azok az orosz nyelvű újságcikkek, amelyek az elmúlt hetekben jelentek meg a magyar moszkvai kereskedelmi képviselet épületének eladásáról - értesült az [origo] egy, az ügy részleteit közelről ismerő, vezető beosztásban dolgozó állami tisztviselőtől. Az [origo] információi szerint az ügyészség az orosz hatóságok segítségével akar utánajárni az orosz lapokban megjelent információknak, ez valószínűleg előrelendítené a nyomozást.

A Magyarországon több mint másfél éve napirenden lévő üggyel - amelyről az [origo] számos cikket közölt - azt követően kezdett el foglalkozni az orosz sajtó, hogy február 8-án a Központi Nyomozó Főügyészség őrizetbe vette Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) korábbi vezérigazgatóját, Székely Árpád korábbi moszkvai nagykövetet és Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium korábbi államtitkárát. Néhány nappal később a bíróság elrendelte mindhárom gyanúsított szabadon engedését, de az eljárás folytatódik ellenük.

A 17 ezer négyzetméteres, az orosz kormánynegyed közelében fekvő épület eladásáról a magyar kormány 2008 márciusában kötötte meg az adásvételi szerződést a luxemburgi bejegyzésű Diamond Airrel. A vevő erre a szerződésre hivatkozva utalta át a 4 milliárd forintos vételárat. Az ügyészség gyanúja szerint azonban az adásvételi szerződést szabálytalanul kötötték meg, azt ugyanis nem előzte meg pályáztatás. A második, 2008 novemberében megkötött szerződést már megelőzte egy zártkörű pályázat, azon azonban a korábbi vevő nyert. Az ügyészség gyanúja szerint, ha szabályosan adták volna el az ingatlant, akkor legalább 6 milliárd forinttal többért lehetett volna értékesíteni az épületet.

Hétszeresére drágult

A meglehetősen zavaros ügylet orosz vonatkozásairól a Vedomosztyi című orosz üzleti lap tárt fel több olyan érdekes részletet, amelyek eddig nem voltak ismertek. Azt már korábban is lehetett tudni, hogy a magyar államtól az épületet megvásárló Diamond Air mögött Viktor Vekszelberg orosz üzletember állt, erről szóló cikkünket itt találja. A magyar Külügyminisztérium vizsgálatából az is kiderült, hogy a Diamond Air az épületet valamilyen módon továbbértékesítette az orosz területfejlesztési minisztériumnak. Ennek a részletei, illetve az, hogy mikor és hogyan döntött az orosz kormány az épület megvásárlásról, azonban eddig nem voltak ismertek.

Minderről a Vedomosztyi február közepén azt írta, hogy az orosz területfejlesztési minisztérium hétszer annyiért vásárolta meg az épületet, mint amennyiért azt a magyar állam eladta. A lap a minisztérium szóvivőjére hivatkozva azt írta: a magyar állam eladta az épületet a Diamond Airnek 2008 márciusában, akkori árfolyamon 511 millió rubelért (4 milliárd forintért), és aztán a minisztérium ugyanezt az épületet - bár valószínűleg már telekkel együtt, amely orosz tulajdonban volt -, 2009-ben hétszer ennyiért, 3,5 milliárd rubelért vásárolta meg.

Forrás: MTI/EPA/Szelgej Csirikov
A moszkvai kereskedelmi képviselet épülete

Közvetítőt akartak az oroszok

A lap későbbi, február végi cikkében - több, az ügylethez közel álló forrásra hivatkozva - azt írta, hogy Viktor Vekszelberg közvetítő szerepet töltött be a magyar és az orosz kormány között, vagyis az orosz oligarcha érdekeltségébe tartozó cég adta tovább az épületet az orosz minisztériumnak. Az épület megvásárlására vonatkozó megbízást Alekszandr Zsukov kormányfőhelyettes írta alá 2007. november 19-én, egy értekezlet után. A megbeszélésen jelen volt még Dmitrij Kozak jelenlegi miniszterelnök-helyettes, akkori területfejlesztési miniszter, az Orosz Állami Vagyonkezelő akkori megbízott vezetője, három apparátusi dolgozó és Viktor Vekszelberg - írta a Vedomosztyi az ülés jegyzőkönyvének másolatára hivatkozva.

A jegyzőkönyv az oligarcha egyik cégét nevezi meg az épület vásárlójaként azért, hogy az adásvételbe ne vonjanak be orosz költségvetési pénzeket. A cikkből azonban nem derült ki, hogy a tranzakcióhoz miért érte meg a közvetítőt alkalmazni. Az orosz kormány - a Vedomosztyi szerint - arról is rendelkezett, hogy az épületet később a területfejlesztési minisztérium vásárolja meg. Az orosz lapnak az üzlethez közel álló forrás azt mondta: Vekszelberg cége 2005 decemberében szerződést kötött a magyar féllel, és 2006-ban átutalta a kért összeget. Miközben a magyar kormány által elismert hivatalos adásvételi szerződés két évvel későbbi, 2008 novemberi keltezésű.

Megszólalt az ügyben Vlagyimir Putyin kormányfő sajtótitkára is, aki az orosz gazdasági lapnak azt mondta: az üzlet jogszerűségét a rendvédelmi szerveknek kell vizsgálniuk. "Az ilyen szerződések kereskedelmi jellegűek, és nem a kormány kérésére köttetnek valamely konkrét személy által. Egy cég nyilván akkor vesz részt, ha úgy számol, hogy ez hasznot hoz" - fogalmazott a sajtótitkár.

Nem ütötte át az ingerküszöböt

Alekszandr Artyemjev, a Gazeta.ru orosz hírportál újságírója az [origo]-nak azt mondta: az ügy Oroszországban leginkább az orosz ellenzék számára érdekes, amely a korrupcióellenes harcból próbál politikai tőkét kovácsolni, az újságíró szerint eddig nem túl sok sikerrel. Artyemjev szerint az orosz parlamentben egy ellenzéki kommunista képviselő nemrég indítványozta, hogy indítsanak Oroszországban is ügyészségi vizsgálatot, és a hatóságok derítsék ki, hogy jogszerű volt-e az adásvétel. A kormánypárti többség leszavazta az ellenzéki indítványt.

Megkerestük az ügyben az orosz területfejlesztési tárcát is, ahol az [origo]-nak írásban azt válaszolták, hogy nincs jogosultságuk nyilatkozni a témában. Hozzátették: "a vizsgálat végéig" az orosz kormány részéről senki nem fog nyilatkozni az ügyről, az írásos válasz azonban arra nem tért ki, pontosan, milyen vizsgálat folyik az ügyben.

Artyemjev szerint az ügy iránt egyelőre csekély az érdeklődés Oroszországban. Ezt azzal indokolta, hogy számos komolyabb korrupciós üggyel foglalkozik az orosz sajtó, ráadásul vezető orosz kormányzati tisztviselőket egyelőre nem gyanúsítottak meg az ügyben.