Elmarasztaló határozatot fogadott el a médiatörvényről az Európai Parlament

Európai Parlament, Strasbourg, EU-elnökség
Vágólapra másolva!
Elfogadta a magyar médiatörvényt elmarasztaló határozati javaslatot csütörtökön az Európai Parlament. A javaslatot a baloldali, zöld és liberális frakciók nyújtották be, amelyek a szavazás előtt azzal érveltek, hogy nem kielégítő a már elfogadott módosítás, mert nem rendez több szerintük kritikus kérdést, például továbbra sem garantálja a médiatanács függetlenségét. A néppárti frakció visszavonta a magyar kormányt érő támadásokat elítélő saját határozat-tervezetét.
Vágólapra másolva!

Újra napirendre került a magyar médiatörvény az Európai Parlament csütörtöki ülésén: a parlament délben elfogadta azt a médiatörvényt elmarasztaló határozatot, amelyet még februárban nyújtott be közösen négy frakció, a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és az Egyesült Baloldal.

A különböző elképzeléseik miatt komoly erőfeszítések árán megfogalmazott közös indítványukban többek között azt kezdeményezték, hogy az EP kérje a médiatörvény azonnali módosítását a magyar kormánytól. Legfontosabb kifogásaik között szerepel az, hogy az új törvényben nem független és nem pártatlan a médiairányítás, és aggályosnak találják azt is, hogy a törvény szerint minden audiovizuális médiaszolgáltatóra vonatkozik a kiegyensúlyozott tájékoztatásra vonatkozó kötelezettség - kérik, hogy ezeket azonnal állítsa vissza a magyar kormány.

A határozati javaslat a médiatörvény legproblematikusabb elemének nevezi azt, hogy megszűnik a közszolgálati média politikai és pénzügyi függetlensége, vagy hogy a törvény kulcsfontosságú kifejezéseket hagy meghatározatlanul, miáltal az újságírók nem tudhatják, hogy mikor szegik meg esetleg a törvényt. A képviselők a határozattervezetben azt is kérik, hogy a magyar hatóságok vonják vissza a törvényt, ha bebizonyosodik, hogy sérti az Európai Unió alapszerződéseinek vagy az Alapjogi Chartának a betűjét, illetve szellemiségét. Kérik azt is, hogy a médiatörvény felülvizsgálatába vonjanak be minden érdekelt felet.

Az indítványra reagálva a legnagyobb frakcióval rendelkező néppárti képviselők - többek között Szájer József fideszes politikus - is benyújtottak egy javaslatot, amely a médiatörvénnyel kapcsolatos vitában kiáll a magyar kormány mellett, és azt írja, hogy a sokszor "manipulatív és politikailag motivált, gyakran a tartalom szempontjából irreleváns megjegyzések" célja az, hogy gyengítsék a magyar EU-elnökséget, és ezzel hátráltassák az egész EU-t. Ezt a határozati javaslatot azonban ma a plenáris ülésen, közvetlenül a szavazás előtt visszavonta a néppárti frakció, amely, bár létszámában a legnagyobb, nem rendelkezik többséggel az Európai Parlamentben.

A két javaslatot február közepén már megvitatta a parlament, de a vita élét elvette, hogy nem sokkal a kezdete előtt jelentette be Neelie Kroes médiaügyekért felelős uniós biztos, hogy megállapodtak a magyar kormánnyal a médiatörvény módosításában. A magyar kormány megállapodott a biztossal négy módosításban, ezért a parlamentben a néppárti képviselők amellett érveltek, hogy ezek után felesleges a kormányt vagy a törvényt elmarasztaló határozatot hozni. Több néppárti képviselő azt javasolta a szocialistáknak, hogy vonják vissza az előterjesztésüket, Pelczné Gál Ildikó fideszes néppárti képviselő például azt mondta, hogy bolhacirkuszt csinálnak, holott az ok már nyilvánvalóan megszűnt.

Az elítélő határozati javaslatot megfogalmazó négy frakció nevében felszólaló képviselők közül viszont többen jelezték, hogy szerintük az Európai Bizottság és a magyar kormány megállapodása, valamint a vállalt módosítási javaslatok nem rendezik megnyugtatóan a törvény minden olyan pontját, amelyet kifogásoltak a javaslatukban. Renate Weber liberális képviselő például közölte, hogy a médiatanács irányítójával (Szalai Annamária korábbi fideszes képviselő) kapcsolatban továbbra is fenntartják aggodalmaikat. A javaslatról akkor végül nem szavaztak, mert a szocialista és a liberális frakció arra hivatkozva, hogy a kormány és a bizottság megállapodása teljesen új helyzetet teremtett, halasztást kért.

A frakciók vezetői a csütörtöki szavazás előtt is azzal érveltek, hogy a magyar parlament által elfogadott változtatások nem kielégítőek, "csak kozmetikai" változtatások. "Akármi lesz is a szavazás végredeménye, nem fogjuk feldani ezt a harcot a médiaszabadság védelméért" - mondta a szocialista frakció vezetője. Guy Verhofstadt, a liberális frakció vezetője is azzal érvelt, hogy a médiatanácsról továbbra is beszélni kell - felszólalása közben a teremben valaki azt kiabálta neki, hogy "kuss".

Bár néppárti frakciók a szavazás előtt visszavonták a saját indítványukat, Joseph Daul, a frakció vezetője arról beszélt, hogy a baloldali frakciók nem hajlandóak tudomásul venni, hogy a magyar parlament megszavazta a törvényt. "Politikai játszma, a nemzeti döntéshozás lábbal tiprása folyik" - mondta. A néppárti felvetések ellenére a parlament 264 nem szavazat és 33 tartózkodás mellett 316 igen szavazattal elfogadta a médiatörvényt elutasító határozatot (ez azt jelenti, hogy összesen 123 képviselő nem szavazott).