A magyar liberálisok ébredéséről ír az Economist

Vágólapra másolva!
A magyar pártrendszer átrendeződésének lehetőségét látja a március 15-i médiatörvény-ellenes tüntetésben az Economist című brit lap budapesti tudósítója. Adam LeBor szerint a Fidesz hatalomra kerülése óta zavar van az ellenzék soraiban, de állítólag egyre többen beszélnek egy új párt létrehozásáról.
Vágólapra másolva!

"Budapest liberálisainak ébredése?" - címmel közölt publicisztikát a március 15-i médiatörvény elleni demonstrációról az Economist című brit lap egykori kommunista országokkal foglalkozó blogja. A szerző - Adam LeBor, az Economist és a Times budapesti tudósítója - szerint a kormányellenes tüntetés nem csak a médiáról szól: "Nem túlzás azt mondani: a liberális értékek újraéledését jelezheti a magyarországi közéletben."

LeBor szerint a Fidesz tavaly áprilisi, példátlan mértékű választási győzelme óta a magyar "liberálisok, szabadgondolkodó konzervatívok és baloldaliak összezavarodtak". Orbán Viktor, az ország "harcias miniszterelnöke" és kormánya ugyanis "azonnal és könyörtelen határozottsággal" látott neki, hogy az országot a saját képére alakítsa, központosítsa hatalmát és eltörölje vagy elfoglalja a független intézményeket.

A március 15-i tüntetés azonban megmutatta, hogy a civil szférából sokan ellenzékiek maradtak - írja LeBor, aki szerint a keddi demonstráció nem kötődött ugyan egyetlen párthoz sem, de jelezte, hogy a "a régi bal-jobb paradigma" széttöredezik. LeBor szerint "a konzervatív blogszférától a budapesti szalonok fecsegő osztályáig" egyre többen arról beszélnek, hogy szükség lenne egy olyan pártra, amely egyesíti a toleranciát, a sokszínűséget és mindenekelőtt a modernitást.