A leeresztés ellenére újratöltődik a lúgos víz a kolontári tóba

Vágólapra másolva!
A tavat tápláló három természetes forrás a tó fenekén leülepedett vörösiszapon keresztül átszűrődve erősen lúgos vízzel tölti meg a medret.
Vágólapra másolva!

Március eleje óta folyamatosan engedik le az erősen lúgos vizet a kolontári halastóból, ennek eredményeképpen eddig negyven centiméterrel csökkent a tó vízszintje, és visszatért a medrébe - közölte csütörtökön az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ sajtóügyeletese.

Nagy Attila szerint a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy a tavat természetes források táplálják, így a lúgos víz a leülepedett vörösiszapon keresztül átszűrődve újratöltődik.

A tavaly októberi iszapkatasztrófa során a kéthektáros vízfelületű, átlagosan három méter mély magántóba negyvenezer köbméter erősen lúgos víz és ugyanennyi vörösiszap került. A halastó lecsapolását a múlt hét elején kezdték meg, az átlagosan 12-es pH-értékű lúgos vizet fél kilométer hosszú övárkon keresztül semlegesítőmedencébe, majd onnan a Torna-patakba engedik. A csepp alakú tó mentesítése még hetekig eltart.

Feltételezések szerint a tóban a háromméteres iszapréteg alatt még legalább két autó van, a járműveket az iszapáradat sodorta tavaly októberben a magántóba. Az autókat a tervek szerint egy nemzetközi mentőcsapat hozza majd fel a mélyből.