Lázár nem zárja ki a népszavazást az alkotmányról

Vágólapra másolva!
A Fidesz politikusai közül elsőként Lázár János frakcióvezető tett olyan megjegyzést, amely szerint nem zárják ki a megerősítő népszavazás lehetőségét az új alkotmány ügyében. Ezt több ellenzéki párt is szükségesnek tartja. Lázár János az LMP-nek az alkotmányozás ügyében támasztott feltételeit irreálisnak nevezte.
Vágólapra másolva!

Lázár János kedden az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette: az európai országok alkotmányozási folyamataiban vegyes megoldások voltak, "volt, ahol volt, volt, ahol nem volt" megerősítő népszavazás egy új alkotmány esetében. A Fidesz frakcióvezetője megjegyezte: a parlamentnek megvan a felhatalmazása arra, hogy az új alaptörvényt elkészítse, de nem zárta ki a megerősítő népszavazás lehetőségét.

Az ellenzéki pártok követelése az, hogy az új alkotmányt ne csak a kétharmados parlamenti többséggel fogadják el, hanem legyen valamilyen plusz megerősítés. Ezek között szerepel a népszavazás is, a kormánypártok azonban eddig nem mutatkoztak nyitottnak erre a megoldásra.

A politikus ugyanakkor az LMP-nek az alkotmányozás ügyében támasztott feltételeit összességében irreálisnak nevezte, amelyeket - mint mondta - a Fidesz nem tud teljesíteni. Hozzátette: ellentmondásnak tartja, hogy miközben tartalmi feltételt szab az LMP, kizárja azt, hogy tárgyalni tudjanak róla.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője kedd délelőtt az új alkotmány szabályozási elveiről szóló határozati javaslat általános vitájában elmondta, hogy az LMP három dolgot kér, amelyek teljesülése esetén visszatér az alkotmányozáshoz. Az első, hogy a kormánytöbbség változtasson a menetrenden úgy, hogy nyár közepéig lehessen véleményezni az alkotmányt, majd a nyár végén fogadják el. A második, hogy az új alaptörvény hatályba lépéséhez vagy megerősítő népszavazásra, vagy a következő parlament jóváhagyó szavazatára legyen szükség. A harmadik feltétel, hogy állítsák helyre az Alkotmánybíróság tavaly novemberben korlátozott jogkörét, és az új alkotmányban négyötödös többséghez kössék az alkotmányvédelem legfőbb szabályainak megváltoztatását. A kedd délelőtti vita tudósítását percről-percre itt olvashatja.