Felfüggesztett börtönt kapott a volt budapesti rendőrfőkapitány

Vágólapra másolva!
Hivatali befolyással üzérkedésért két év börtönt kapott, három év próbaidőre felfüggesztve Berta Attila nyugalmazott rendőrtábornok, volt budapesti főkapitány hétfőn, első fokon a Fővárosi Bíróságon. Bertát korábban halálos gázolás miatt ítélték el, akkor kilenc hónap fogházbüntetést kapott.
Vágólapra másolva!

Két év börtönt kapott, három év próbaidőre felfüggesztve Berta Attila nyugalmazott rendőrtábornok. A Fővárosi Bíróság első fokon hivatali befolyással üzérkedésért ítélte el a volt budapesti főkapitányt. Az ítélet jogerős, mert az ügyészség, a vádlott és a védelem is tudomásul vette.

Az ügyészség szerint Berta azt ajánlotta egy építőipari cég vezetőjének, hogy segít egy ellene indított büntetőeljárás megszüntetésében. Berta Attila már nem volt a rendőrségnél, amikor a bűncselekmény történt.

A bíró az ítélet szóbeli indoklásakor kiemelte, hogy a bíróság szerint egyértelműen terhelő adatok, telefonlehallgatás és tanúvallomások bizonyítják Berta bűnösségét. A bíróság enyhítő körülményként vette számításba a vádlott büntetlen előéletét, de azt is figyelembe vette, hogy jelenleg másik büntetőeljárás is folyik ellene gondatlanul elkövetett, halált okozó közúti baleset okozása miatt.

Berta Attila 1991-től volt Tolna megyei rendőrfőkapitány, majd 1997. január 6. és 1998. augusztus 1. között Budapest főkapitánya. Tavaly novemberben a pécsi bíróság nem jogerősen kilenc hónap fogházbüntetéssel sújtotta, mert 2008-ban a zebrán gázolt el egy idős asszonyt Szekszárdon.

Bertát Attilát a BRFK éléről 1998-ban azért váltották le, mert eljárás indult ellene két ügyben. Hatalommal való visszaéléssel és okirat-hamisítással gyanúsították. Az egyik ügyben azt állították róla, hogy a beosztottaival szüreteltette a szőlőit, a másikban pedig azzal, hogy szolgálati autóját jogtalanul kölcsönadta a fiának. Később mindkét eljárást megszüntették bűncselekmény hiányában. Az ezt követő négy évet Berta nyugdíjban töltötte, majd 2002-ben újra felmerült a neve mint országos rendőrfőkapitány-jelölt. 2002 decemberében az ÁPV Rt. biztonsági igazgatójának nevezték ki, ahol a szervezet kezelésében lévő kiemelt értékű objektumok őrzés-védelméért, illetve belső biztonságáért felelt.