Iszapömlés: április végére fejeződik be a külterületek kármentesítése

Vágólapra másolva!
Várhatóan április végére befejeződik a külterületek kármentesítése az iszapkatasztrófa térségében, ekkorra adhatják át az összes megtisztított termőföldet.
Vágólapra másolva!

Az ütemterv szerint április végére adhatja át a megtisztított termőföldet a kivitelezést végző cég a vörösiszap-katasztrófa térségében. A külterületek kármentesítéséért felelős miniszteri megbízott szerdai tájékoztatása szerint tulajdonviszonyoktól függetlenül zajlik a kármentesítés, a különböző típusú területeken más-más technológiát alkalmaznak, a legelőterületekről és a szántókról is eltérő módon távolítják el a szennyezett növényzetet.

Jelenleg 187 hektár külterület kármentesítését végzik 28 lánctalpas rakodógéppel, naponta ötezer köbméter anyagot szállítanak ötven teherautóval a lerakókba. A Marcal folyó kotrása a Boba és Mersevát közötti tíz kilométeres bal parti mederszakaszon már elkészült, innen 12 ezer köbméter szennyezett anyagot gyűjtöttek össze.

Megkezdték a kolontári halastó lecsapolásának előkészítését is. A zsilipeket kihelyezték, most épülnek azok a levezető csatornák, amelyeken az ott összegyűlt negyvenezer köbméter iszapon lévő, erősen lúgos vizet majd leengedik. Külön feladat még az utak építése, mert a terület egyelőre megközelíthetetlen.