A szabálysértések áldozatainak is jár állami segítség az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
A szabálysértések áldozatait ugyanúgy megilleti azt állami védelem, mint a bűncselekmények áldozatait - közölte vasárnap Szabó Máté ombudsman, aki szerint jogszabállyal kellene orvosolni a helyzetet. Az állampolgári jogok biztosa szerint a hiányosság főleg a kisnyugdíjasokat sújtja, akiket egy szabálysértési határ - 20 ezer forint - alatti lopás is érzékenyen érint. Az ombudsman egy ilyen törvény megalkotását kérte a a közigazgatási és igazságügyi minisztertől.
Vágólapra másolva!

Jogszabállyal oldaná meg a szabálysértések sértettjeinek kárenyhítését Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa, ezért egy ilyen törvény megalkotására kérte fel a közigazgatási és igazságügyi minisztert - közölte az ombudsman hivatala vasárnap.

A felvetést azzal részben indokolják, hogy meg szeretnék szüntetni a bűncselekmények és a szabálysértések sértettjei közötti különbséget, illetve és hogy az időskorúak kevésbé képesek önmaguk megvédésére. Szabó Máté szerint az állam csak a bűncselekmények áldozatait támogatja, a kisnyugdíjasokat anyagilag érzékenyen érintő - 20 ezer forint alatti kárt okozó - szabálysértések szenvedő alanyait azonban nem.

Az ombudsman szerint kezelni kell ezt a problémát, mivel a jelenlegi állapot sérti a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, és nem egyeztethető össze a jogállamiság elvével, mivel az állam nem tesz eleget objektív alapjogvédelmi kötelezettségének.

Szabó Máté szerint az időskorúak azért válnak célponttá, mert náluk kisebb ellenállásra számíthatnak az elkövetők, akik azt is feltételezik, hogy az idősek életük során viszonylag jelentős értéket halmoztak fel, illetve értékeiket maguknál tartják.

Az idősekkel szemben elkövetett leggyakoribb bűncselekmény a lopás, a trükkös lopás, a betöréses lopás, a rablás és a csalás, de gyakori az útonállásszerű rablás, amelyben a sértettet valamilyen ürüggyel megszólítják, majd bántalmazzák, és az értékeit elveszik. A nagyobb városokra jellemző a zsebtolvajlás elsősorban napközben, a közlekedési csúcsidőben, a tömegközlekedési eszközökön vagy piacokon.

Az ombudsman szerint vizsgálatokból és a statisztikai adatokból az is kiderül, hogy - Észak-Magyarország megyéinek kivételével - a teljes lakosság átlagánál kisebb mértékben válnak áldozattá az idősek.

A biztos szerint az állam akkor járna el helyesen, ha az áldozatsegítő szolgáltatásokat kiterjesztené a szabálysértések áldozataira is.