Elment a West-Balkán hibái mellett a fegyvertelen önkormányzat

A 2011. január 15-én éjszaka három lány halálát okozó diszkótragédia helyszíne, a West Balkán a Nyugati téren a Skála Metro épületében.
Vágólapra másolva!
Arra a jogszabályra hivatkozva záratta be szerdán a West-Balkánt a terézvárosi jegyző, amelyet a polgármester és több más politikus is alkalamatlannak nevezett arra, hogy segítségével az önkormányzatok fel tudjanak lépni a múlt szombatihoz hasonló, halálos bulik megelőzésére. A rendelet valóban lehetőséget ad a trükközésre, de a jegyző által a helynek most felrótt hibák már hetekkel ezelőtt is szemet szúrhattak voltna az önkormányzatnak.
Vágólapra másolva!

"Jelenleg a jogszabályok alkalmatlanok a tragédiák megelőzésére" - jelentette ki a West-Balkánban szombat éjszaka kitört, három lány életét követelő tömegpánik másnapján Hassay Zsófia Terézváros fideszes polgármestere. Szerinte egy 2009-es kormányrendelet miatt állhatott elő olyan helyzet, ami végül a tragédiához vezetett. Bár Hassay szerint a rendelet nem jó megelőzésre, szerdán a kerület jegyzője mégis ez alapján záratta be 90 napra a szórakozóhelyet.

A West-Balkán bezárásáról szóló határozatban Sajtos Csilla terézvárosi jegyző olyan érveket hozott fel, amelyek alapján már korábban is felléphetett volna a szórakozóhellyel szemben. A jegyző szerint a szombati rendezvény után "tudomására jutott", hogy a szórakozóhely este tíz után is nyitva tartott, illetve többszörösen túllépte a 300 fős létszámot. Ezekhez az információkhoz azonban már jóval korábban hozzájuthatott volna, hiszen például novemberben is több mint ezren voltak a Napozz Holddal című koncertfilm vetítésén, és szilveszterkor is nagyszabású buli volt a West-Balkánban, amit széles körben hirdettek. Az önkormányzatnak a kormányhivatal szerint is tudnia kellett volna, hogy a West-Balkán tovább van nyitva, mint este 10.

A helyet annak ellenére nem zárták be, hogy a terézvárosi polgármesteri hivatal munkatársai biztosan jártak a West-Balkánban. December 11-én éjjel fél egykor ellenőrizték a szórakozóhelyet, és megállapították, hogy az nem a bejelentésnek megfelelően működik, ezért aznapra bezáratták. Akkor nem a létszámmal volt a baj - hiszen a 300 főre bejelentett helyen 180 vendég tartózkodott - hanem a nyitvatartási idővel. A helyi csendrendelet értelmében este 10 után csak külön engedéllyel lehet nyitva tartani, ilyet viszont a West-Balkán nem is kért.

Ellenőrizték a West-Balkánt a tűzoltók is. Géczi Béla tűzoltó ezredes, a közép-pesti tűzmegelőzési régió vezetője a Tv2-nek azt mondta: novemberben jártak a szórakozóhelyen, ahol egy hátsó, a bejelentésben nem szereplő helyiségben, az üzemeltetők állítása szerint zártkörű rendezvényt tartottak. Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap esti sajtótájékoztatóján azt mondta: a West-Balkánban csak 307 embernek biztosíthattak volna megfelelő menekülési útvonalat, ami arra utal, hogy elvégezték az úgynevezett kiürítési számítást.

Szigor után lazaság

A Hassay és más politikusok által is bírált, az üzlethelyiségek regisztrációjáról szóló kormányrendeletet 2009 őszén hozta a Bajnai-kabinet. E szerint az üzemeltetőknek elég benyújtaniuk a regisztrációs kérelmet a polgármesteri hivatalba, és azonnal megkezdhetik a működést. A kérelem másolatát a jegyzők hivatalból továbbítják a többi hatóságnak, amelyek később mennek ki ellenőrizni, hogy a helyiségek megfelelnek-e a szabályoknak.

A korábbi szabályok szerint egy üzletnek előbb be kellett szereznie a hatósági engedélyeket, és csak ez után kezdhette meg a működést. "Ezzel az volt a baj, hogy ha valaki haragudott rád, akkor ült a papírokon, és semmi nem történt" - mondta az [origo]-nak egy népszerű budapesti szórakozóhely vezetője. Előfordulhatott az is, hogy egy vállalkozó több hónapig fizette a bérleti díjat az üzlethelyiségért, de nem nyithatott ki, mert valamelyik hatóság nem hozta meg a maga határozatát.

A 2009-es rendeletmódosítás másfajta problémát okozott: gyakorlatilag bárki, bármilyen kontroll nélkül belevághatott a kereskedelembe vagy a vendéglátásba. "Kis túlzással, a nyitáskor senkinek sincs joga, hogy megnézze, van-e a vendéglőben vezetékes víz, vagy talán lavórban mosogatnak" - bírálta a jogszabályt már tavaly decemberben Láng Zsolt II. kerületi polgármester, aki parlamenti képviselőként kérdést nyújtott be erről Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek.

A terézvárosi önkormányzat szerint a West-Balkán azzal trükközött, hogy bejelentette a működését, majd mielőtt a szakhatóságok kiértek volna, visszavonta azt. Mogyorósi Sándor, a VI. kerület aljegyzője korábban az [origo]-nak azt mondta: a West-Balkán legalább háromszor élt ezzel a lehetőséggel tavaly február óta. Hasonló következtetésre jutott a Budapest Főváros Kormányhivatal is, amely szerint a West-Balkán kijátszotta azt a kormányrendeletet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A kormányrendelet szerint a jegyzőnek valóban nincs mérlegelési joga, ha egy cég bejelenti, hogy megszünteti a tevékenységét, "haladéktalanul" törölnie kell az üzletet a nyilvántartásból. A hely bezárását elrendelő szerdai határozatból ugyanakkor kiderül, hogy a West-Balkán másfél hónappal a tragédiával végződő szombat éjszakai buli előtt, november 29-én kérte utoljára a regisztrációját, amelyet azóta nem vont vissza. Ennyi ideje lett volna az önkormányzatnak és a többi hatóságnak, hogy ellenőrizze a helyet, de a hatósági vizsgálatok, a vasárnapi közlemény szerint még "folyamatban vannak".

Géczi Béla tűzoltó ezredes az [origo]-nak korábban azt mondta: az ő szempontjukból a gondot az jelenti, hogy a rendelet nem nevezi meg szakhatóságként a tűzoltóságot, így csak a jegyzőktől függ, megküldik-e az üzletek kérelmét a tűzoltóknak is. Az [origo] érdeklődésére a VI. kerületnél azt közölték, hogy ők mindig bevonják a tűzoltókat, a szomszédos VII. kerületnél viszont nem vesznek részt az eljárásban. A IX. kerület tájékoztatása szerint csak "indokolt esetben" vonják be a tűzoltóságot.

A tűzoltók Géczi szerint rendszeresen végeznek ellenőrzéseket szórakozóhelyeken - ezek során elsőként mindig a menekülési útvonalakat nézik meg -, de ők maguk nem járhatnak el, ha túl sok embert találnak egy szórakozóhelyen, hanem a helyi jegyzőnek küldenek értesítést. Az ezredes tapasztalatai szerint van olyan jegyző, aki "tipikus bürokratista nézettel" válaszol, arra hivatkozva, hogy a tűzoltóságnak nincs hatásköre, de találkozott együttműködő hivatalokkal is. A VII. kerületi jegyző például tavaly nyáron határozatot hozott egy romkocsma bezárásáról, miután annak ellenőrzésénél hiányosságokat találtak a tűzoltók (a határozatot nem hajtották végre, de Géczi szerint a hiányosságokat pótolták).

Éjszakai ellenőrzések
A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság pénteki közleménye szerint a tavaly 4540 tűzvédelmi ellenőrzést tartottak, ebből 117 eset kifejezetten szórakozóhelyek tűzvédelmi célellenőrzése volt, hétvégéken esti, éjszakai időpontokban. A tűzoltók a tapasztalt hiányosságok miatt 17 esetben éltek hatósági felhívással, 32 helyszíni bírságot szabtak ki, összesen 548 ezer forint értékben, 3 szabálysértési feljelentést tettek, illetve egy esetben tűzvédelmi bírságot szabtak ki. Az illetékes jegyzőt a tűzoltók 9 szórakozóhely ügyében értesítették azért, mert a hely befogadó képességet meghaladta a vendégek száma. Egy esetben engedély nélkül végeztek átépítést, erről az építésügyi hatóságot értesítették.

Vasárnap a VI. kerület azt is közölte, hogy "a hivatalos szerveknek nem volt semmilyen tudomása a rendezvényről". A West-Balkán üzemeltetői ugyanis nem jelentették be azt legalább öt nappal korábban, pedig a jegyző szerint kötelességük lett volna. Az [origo] érdeklődésére a polgármesteri hivatalnál azt közölték, hogy a kormányrendelet szerint a regisztrációkor megadott adatokban bekövetkezett változásokat be kell jelenteni. Az pedig, hogy 300 főnél nagyobb rendezvényt tartanak, a hivatal szerint ilyen változásnak minősül.

Forrás: MTI/Lakatos Péter
A West-Balkán bejárata vasárnap hajnalban

A tapasztalatok ugyanakkor valóban azt mutatják, hogy az önkormányzatoknak csak kevés eszközük van, hogy fellépjenek a szórakozóhelyekkel szemben, ha azok nem tartják be a szabályokat. Ellenőrizhetik ugyan az üzleteket, de csak akkor zárathatják be azokat - legfeljebb 90 napra -, ha "a kereskedő a tevékenységére vonatkozó jogszabályi előírásoknak nem tesz eleget" és "a jogsértés másként nem orvosolható". Véglegesen csak akkor lehet bezáratni egy helyet, ha az ideiglenes bezárásról szóló határozatban előírtaknak határidőre nem tesz eleget.

Ellenszegülők

A rendeletben egyetlen konkrét okot nevesítenek, amiért lakat kerülhet egy szórakozóhelyre: "a külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékű környezeti zaj". Erre hivatkozott például a XI. kerületi önkormányzat, amely tavaly hónapokon keresztül igyekezett fellépni a Play Club nevű szórakozóhely ellen. A hivatal megbízásából többször is mérték az onnan kiszűrődő zajt, majd december elején elrendelték, hogy a helynek este 10-től reggel hatig zárva kell tartania, ami a diszkó esetében gyakorlatilag a teljes bezárással egyenlő.

"A Play nem zár be. Pont" - mindössze ennyit reagált a diszkó vezetése a kerület döntésére, és a szórakozóhely tovább működött. Ez is rávilágít a szórakozóhelyek ellenőrzésének legnagyobb hiányosságára, a szankciók végrehajthatatlanságára. Ez történt a VII. kerületi Szimpla Kert esetében is: a jegyző a környéken lakók panaszai alapján ugyan elrendelte, hogy a romkocsmának éjfélkor be kell zárnia, de a határozatnak végül nem szerzett érvényt, nem jelent meg éjfélkor a rendőrséggel, hogy fizikailag is bezárassa.

Pedig a rendőrségnek önmagában is lenne lehetősége az ellenőrzésre. A 2009-es rendelet szerint az önkormányzatnak a bejelentések másolatát meg kell küldenie a helyi rendőrkapitányságnak is. Az [origo] információi szerint kedd éjszaka meg is jelentek a rendőrök több szórakozóhelyen. Az egyik, főleg egyetemisták által látogatott, IX. kerületi kocsma vezetője szerint neki a rendőrök azt mondták: átfogó ellenőrzést rendeltek el. Szerdán reggel megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudjuk, milyen akció folyik, de mostanáig nem kaptunk választ kérdésünkre.

Több fővárosi kerület polgármestere is a jogszabályok szigorításában látja a megoldást. Hassay Zsófia VI., Kocsis Máté VIII. és Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester levélben fordult Orbán Viktor kormányfőhöz. A polgármesterek csatlakoztak Láng Zsolt kezdeményezéséhez, amely szerint szigorítani kellene a kereskedelmi tevékenységek hatósági engedélyezését. Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára csütörtökön be is jelentette, hogy egy külön munkacsoport a hónap végéig kidolgozza a tömegrendezvényekre alkalmas vendéglátó egységeket érintő jogszabály-módosítási javaslatot.