UD Zrt.-ügy: felmentették Debreczeni Józsefet a rágalmazás vádja alól

Vágólapra másolva!
Jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla Debreczeni József közírót a rágalmazás vádja alól az UD Zrt.-ügyben. Debreczenit az UD Zrt vezetője perelte be az ügy kirobbanásokor a Népszabadságban megjelent cikke miatt.
Vágólapra másolva!

Felmentette a Fővárosi Ítélőtábla Debreczeni József közírót a rágalmazás vádja alól csütörtökön. A közíró 2008 szeptemberében, az UD Zrt.-ügy kirobbanáskor írt egy cikket a Népszabadságban, ami miatt az Ud Zrt. vezetője beperelte.

Debreczenit első fokon 2010 márciusában nem jogerősen pénzbüntetésre ítélték. A bíróság akkori indoklása szerint Debreczeni akkor rágalmazott, amikor A diktatúra árnyéka című cikkében arról írt, hogy az UD Zrt. titkos hálózatot hozott létre törvénytelen eszközökkel történő információgyűjtésre, és ezt a büntetőperben nem sikerült bizonyítania. A Fővárosi Bíróság másodfokon a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva felmentette Debreczenit, ezt a döntést hagyta helyben és emelte jogerőre csütörtökön kihirdetett harmadfokú határozatában a tábla.

Az UD Zrt.-hez kapcsolódó adatgyűjtési ügy az után került a figyelem középpontjába, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke tavaly szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be: a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A Fővárosi Főügyészség szeptember 18-án elutasította az MDF elnökének feljelentését.