Vágólapra másolva!
Tizenegy megye 227 településén védekeznek az árvíz vagy a belvíz ellen. Az elöntések miatt összesen 174 embert költöztettek ki az otthonából.
Vágólapra másolva!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az ország 11 megyéjében összesen 227 településen védekeznek az árvíz és a belvíz ellen. Eddig 174 embert telepítettek ki az otthonából. Belvíz 3770 négyzetkilométert borít, ennek több mint a fele vetés vagy szántó. A folyók mentén 1290 kilométeren van árvízvédelmi készültség.

A Hortobágy-Berettyón és a Sebes-Körösön még harmadfokú a készültség

Harmadfokú árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyó és a Sebes-Körös felső szakaszán összesen 86 kilométeren van. A Tiszán Kisköre és Algyő között 264 kilométeren másodfokú a készültség, és ez a fokozat van érvényben a Zagyva alsó szakaszán és a Hármas-Körös torkolatánál is. Elsőfokú a készültség a Tiszán Algyő és a déli országhatár között a Lónyay-főcsatornán, a Krasznán, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körös felső és középső szakaszán

Szabolcsban negyven településen védekeznek a belvíz ellen

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében negyven településen van belvízvédelmi készültség, ebből harminc másod-, tíz pedig elsőfokú készültséget tart fenn. Az olvadás miatt az elmúlt napokban kismértékben emelkedett a csatornák vízszintje, a belvízi helyzet miatt a korábban elrendelt készültség valamennyi védelmi szakaszon továbbra is érvényben van. A nyíregyházi vízügyi igazgatóságnál már készülnek a tavasszal várható belvízre, a csatornákból kikotorják az iszapot, valamint folyamatosan ürítik a belvíztározókat.

Hajdúhadházon remélik, hogy nem lesz több csapadék

Hajdúhadházon folyamatosan dolgoznak a vízelvezetésen abban a három városrészben, amelyek víz alatt vannak, árkokat ásnak, szivattyúznak, és homokzsákokkal próbálják elvezetni a vizet. A városban egy esősebb időszak negyven-ötven lakóházat is lakhatatlanná tenne a polgármester szerint. Csáfordi Dénes úgy véli, ha nem jön egy esős időszak, akkor megmenekülhetnének az épületek.

A településen már néhány melléképület összedőlt, a karácsonyi időszakban pedig három családot kiköltöztettek az otthonából. A legnagyobb a gond Hajdúhadház azon részén van, ahol korábban vízjárta területeken építkeztek. A polgármester elmondta, a megelőzésre helyezik a hangsúlyt - épül az új csatorna- és árokrendszer -, mert egy vészhelyzetben nem tudnák elhelyezni a kitelepített embereket, egyedül a tornaterem alkalmas erre.