Tizennégy gyanúsított ellen javasolnak vádemelést a terézvárosi ingatlanügyben

Vágólapra másolva!
Lezárult a nyomozás a terézvárosi ingatlanügyben. Az Andrássy úti épület elidegenítése miatt a BRFK tizennégy ember ellen javasol vádemelést különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt, 13 gyanúsított egykori MSZP-s és SZDSZ-es képviselő.
Vágólapra másolva!

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt a BRFK 14 ember ellen javasol vádemelést az Andrássy út 47. alatti palota eladása miatt - mondta Hassay Zsófia, a kerület polgármestere. A rendőrségi nyomozás a napokban zárult le, hétfőn volt az iratismertetés. Tizenhárom gyanúsított volt SZDSZ-es és MSZP-s képviselő, a tizennegyedik gyanúsított pedig egy volt hivatali tisztségviselő. Hassay Zsófia neveket nem mondott ugyan, de valószínűleg Verók István egykori szocialista polgármesterről van szó.

Hassay Zsófia szerint felbecsülhetetlen anyagi és erkölcsi kár érte Terézvárost az ingatlanügyek miatt. Az Andrássy úti épület eladását 2004-ben szavazta meg az akkori MSZP-SZDSZ-es vezetés, a fideszes önkormányzati képviselők tiltakozása ellenére. Az Ennet Kft. 150 millió forintot adott volna az épületért, vállalta a felújítást és a lakók elhelyezésének költségét is, az elidegenítéshez azonban nyilvános versenytárgyalást kellett volna kiírni. A cég tulajdonjogának bejegyzéséhez végül csak a 150 millió forintos vételárat kérték, és ezzel párhuzamosan döntöttek az épület társasházi jellegének megszüntetéséről, így a bérlők esetleges elővásárlási jogát már nem kellett figyelembe venni. A Fővárosi Bíróság 2010 szeptemberében semmisítette meg a szerződést, az Ennet fellebbezett, és különböző jogcímeken, például az elmaradt haszonért 2 milliárd forintot kér. Az ingatlan a bíróság által kirendelt ingatlanszakértő szerint 342 milliót ért lakottan, 1,2 milliárdot lakatlanul, .

A BRFK gazdaságvédelmi főosztálya még több terézvárosi ingatlanügyben is nyomoz. Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen indult eljárás több más Andrássy úti ingatlannal, egy Liszt Ferenc téri házzal, egy Bajcsy-Zsilinszky úti és több Izabella utcai ingatlannal összefüggésben.