Putyin helyett Thatchert utánozza Orbán a Times szerint

Vágólapra másolva!
Magyarország nem tart diktatúra felé, de Orbán Viktor aggasztó módon hatalomösszpontosítást hajt végre - írt szerdán a brit Times. A konzervatív napilap pár napja még élesebben bírálta az uniós elnökséget átvevő magyar kormányt, az újabb cikkben viszont azt állítja, hogy Orbán nem Vlagyimir Putyin, hanem Margaret Thatcher rendszerét utánozza.
Vágólapra másolva!

Nem kell összefogni Magyarország ellen, messze van a diktatúrától - írja Adam LeBor a Times című londoni lap szerdai számában megjelent cikkben, amelynek alcíme szerint Magyarország mintaképe nem Vlagyimir Putyin, hanem Margaret Thatcher.

A cikk szerint a vészmadarak arra figyelmeztetnek, hogy ismerős árnyék borul Közép-Európára, komor kísérőzene; katonák menetelnek eső áztatta földeken; őrjöngő vezérek és rajongó tömegek. A The Washington Post "putyinosodás" miatt fúj riadót. Brüsszelben az eurokraták egypárti uralomról pusmognak, a német sajtó komoly hangon új "Führerstaatról" szól. A latornemzetet azonnal cenzúrázni kell, szankcionálni és a páriák közé lökni - olvasható a cikkben.

Fehéroroszországról van szó, ahol a brutális rohamrendőrség ész nélkül botozza a tüntetőket? Vagy Ukrajnáról, ahol a kormány korrupciós vádakkal őrizetbe vetetett volt kabinetminisztereket? Nem, a kis tízmilliós Magyarországról Európa szívében, amely ország most az Európai Unió (EU) soros elnöke. Ugyanarról a Magyarországról, amely szolid átmenetet hajtott végre a kommunizmusból, és stabil, modern demokrácia büszke történelemmel és gazdag kultúrával - írja LeBor. Szerinte a valóság az, hogy amióta a jobboldali Fidesz kétharmados parlamenti többséget szerzett, Orbán Viktor miniszterelnök arra használja fel megbízatását, hogy politikai hatalmát példátlan gyorsasággal és eltökéltséggel megszilárdítsa.

Ennek alátámasztására felsorolja, hogy a Fidesz egy volt európai parlamenti képviselőjét nevezte ki köztársasági elnöknek; egykori Fidesz-képviselő vezeti az Állami Számvevőszéket; megszüntették a Költségvetési Tanácsot; megnyirbálták az Alkotmánybíróság jogkörét; s az új Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak hatalmában áll bírságokat kiszabni a médiára olyan homályos vétségek esetén, mint az "emberi méltóság" megsértése.

Eközben a művészettel, kultúrával, a roma kisebbséggel és a hajléktalanokkal foglalkozó közalapítványok tucatjaira vár a megszűnés, és funkcióikat a kormány veszi át - folytatódik a brit lap cikke. "Vajon mindez zabolátlan kulturális vandalizmus? Igen. Aggódnunk kell a Fidesz hatalomösszpontosítása miatt. Teljes mértékben. Azt jelenti ez, hogy Magyarország a diktatúra felé csúszik. Nem" - írja. A szerző szerint az ilyen vad beszéd senkin sem segít, legkevésbé a kormányban lévő modernizálókon, akik próbálják átvonszolni az országot a XXI. századba.

Mi Nagy-Britanniában tudhatnánk, mi a különbség a túlközpontosított demokrácia és a diktatúra között - írja Adam LeBor. Orbán mintaképe nem Vlagyimir Putyin, hanem Margaret Thatcher. Utóbbit is a remény hullámán választották meg egy gyenge baloldali kormány uralmának évei után; ő is példátlan mértékben centralizálta a hatalmat; kulturális háborút vívott azok ellen, akiket veszélyes liberálisoknak tartott, és pártjában nem tűrte az ellenvéleményt. Thatcher bárónő 1990-ben igen lelkes fogadtatásban részesült Budapesten. Ma egészen otthon érezné magát ott - olvasható a The Timesban.

Alig négy nappal ezelőtt jelent meg a The Timesban - szintén Adam LeBor, illetve Rory Watson tollából - egy elemzés, amelyben Orbán Viktort a térség "legkíméletlenebb" politikai irányítójának nevezték. Ebben a cikkben részletesen foglalkoztak azzal, hogy az Európai Uniónak "igen kínos", hogy az elnöki tisztséget pont most átvevő kormány eltért a modern európai demokratikus elvektől és a véleménynyilvánítás szabadságától. (A korábbi The Times-írásról itt olvashat részletesebben.)

Az elmúlt hetekben egymás után jelentek meg az Orbán-kormány intézkedéseit bíráló nemzetközi cikkek: a brit Guardian egypártrendszernek minősítette a magyar politikai helyzetet, a német közszolgálati tévé, a ZDF főszerkesztője Orbánt cenzornak nevezte a médiatörvény miatt, míg a Washington Post című amerikai napilap a magyar kormány kétharmados többségének veszélyeiről és a sajtó ellen forralt bosszújáról közölt publicisztikát (a nemzetközi visszhangról bővebben itt olvashat).