Tarlós szerint nem megszorítás a fővárosi költségvetés

Vágólapra másolva!
Tarlós István főpolgármester egy tévéinterjúban közölte, nem tartja helyesnek, hogy a minden területre kiterjedő spórolást megszorításnak nevezzék. Tarlós szerint Budapest idei költségvetésének még csak koncepciója van, így még nem biztosak az egyes területeknek jutó támogatások.
Vágólapra másolva!

Budapest főpolgármestere, Tarlós István egy tévéinterjúban közölte, visszautasítja azokat a felvetéseket, melyek szerint a jelenlegi városvezetés megszorításokat hajt végre. Szerinte a lehetőségeket erősen befolyásolja az, hogy az előző vezetéstől milyen állapotokat, illetve adósságot örököltek, és közölte azt is, hogy a főváros idei költségvetésének még csak a koncepciója van kész, így egyelőre nem tudni, hogy az egyes területek milyen összegű támogatásokat kapnak majd. A főpolgármester minderről a a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának kedd esti adásában beszélt.

A főváros honlapján megjelent költségvetési koncepció szerint gyakorlatilag minden területre kevesebb pénz fog jutni, mint eddig. Kevesebb pénz juthat sportra, kultúrára, városműködtetésre, de a tavalyinál kevesebb pénzt szánnak közvilágításra is. Az önkormányzat önmagán is több milliárdot szeretne megspórolni, de a város rossz pénzügyi helyzete miatt veszélybe kerülnek olyan nagyberuházások is, mint az Andrássy út közlekedésének fejlesztése vagy a bicikliutak építése. Részletek a koncepcióról ebben a cikkben.

Tarlós szerint ezek az intézkedések nem megszorítást jelentenek. "Megszorítás az, ha valaki adhatna, de nem ad, vagy ha valaki elrontott valamit, és emiatt sújtania kell a városlakókat. De itt nem erről van szó" - idézte Tarlóst az interjúról kiadott közleményben a Duna Tv. Tarlós azt mondta, nem tartja szerencsésnek összevetni a város előző évi költségvetését az idei év tervezetével. "Egyes költségvetési sorokat a tavalyi sorokkal összehasonlítani és ezzel megpróbálni a valós pénzügyi helyzetet érzékeltetni, ezt egy nagyon ízléstelen próbálkozásnak és a fővárosiak brutális félrevezetésének tartom"

A város közvetlen adósságállománya kétszázmilliárd forint felett van, ehhez hozzá kell adni a BKV adósságát, valamint a metró első szakaszához hiányzó százmilliárdot is - tette hozzá Tarlós István, aki a négyes metró második szakaszának leállításával kapcsolatban annyit közölt, hogy ezt a döntést azért kellett meghozni, mert nem maradt pénz az építés tovább folytatására, illetve egyelőre az Európai Unió sem hajlandó tárgyalni a második szakaszról. Tarlós szerint ezért semmi értelme nem lett volna a 2011-es költségvetésben szerepeltetni bármekkora összeget erre, hiszen a munkálatok optimális esetben sem kezdődhetnek meg 2014 előtt.