Az Európai Bizottság új konkrét intézkedéseket javasolt az élelmiszerek szennyezettségének ellenőrzésére a németországi dioxin-ügy miatt az uniós mezőgazdasági miniszterek találkozóján. John Dalli, a testület fogyasztóvédelmi és egészségügyi felelőse olyan intézkedéseket javasolt, amelyek garantálják, hogy a jövőben ne forduljanak elő a németországi esethez hasonlók.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte, Magyarország felülvizsgálja a múlt héten bejelentett intézkedéseit, és módosítja vagy visszavonja azokat az intézkedéseket, amelyek az uniós jogszabályba ütköznek.
John Dalli a találkozó szünetében tartott sajtótájékoztatón bejelentette, négy intézkedést terjesztenek elő a biztonság növelése érdekében. Kötelező lesz bejelenteni a termeléssel és az értékesítéssel kapcsolatos kockázatokat, a termelési láncok szétválasztását, a dioxinszint gyakoribb és célzottabb ellenőrzését, valamint a magánlaboratóriumoknak is kötelező lesz bejelenteniük a vizsgálati eredményeket.
A bizottság egyébként elégedett azzal, ahogyan Németország kezelte a dioxinszennyezést. A biztos azonban elmondta, a szilárd európai élelmiszer-biztonsági rendszert még lehet tovább javítani, habár a német eset bizonyította, a rendszer jól működik.