Szigorúbb lesz az élelmiszerek ellenőrzése az Unióban

Vágólapra másolva!
A németországi dioxin-ügy miatt szigorúbb lesz az élelmiszerek ellenőrzése az unióban. Az Európai Bizottság új, konkrét intézkedéseket javasolt. Magyarország felülvizsgálja az üggyel kapcsolatban hozott intézkedéseit. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság új konkrét intézkedéseket javasolt az élelmiszerek szennyezettségének ellenőrzésére a németországi dioxin-ügy miatt az uniós mezőgazdasági miniszterek találkozóján. John Dalli, a testület fogyasztóvédelmi és egészségügyi felelőse olyan intézkedéseket javasolt, amelyek garantálják, hogy a jövőben ne forduljanak elő a németországi esethez hasonlók.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte, Magyarország felülvizsgálja a múlt héten bejelentett intézkedéseit, és módosítja vagy visszavonja azokat az intézkedéseket, amelyek az uniós jogszabályba ütköznek.

John Dalli a találkozó szünetében tartott sajtótájékoztatón bejelentette, négy intézkedést terjesztenek elő a biztonság növelése érdekében. Kötelező lesz bejelenteni a termeléssel és az értékesítéssel kapcsolatos kockázatokat, a termelési láncok szétválasztását, a dioxinszint gyakoribb és célzottabb ellenőrzését, valamint a magánlaboratóriumoknak is kötelező lesz bejelenteniük a vizsgálati eredményeket.

A bizottság egyébként elégedett azzal, ahogyan Németország kezelte a dioxinszennyezést. A biztos azonban elmondta, a szilárd európai élelmiszer-biztonsági rendszert még lehet tovább javítani, habár a német eset bizonyította, a rendszer jól működik.