Sólyom szerint elhamarkodott bírálatokat is kapott a médiatörvény

Vágólapra másolva!
Elhamarkodott, alaptalan általánosítások is szerepelnek a magyar médiatörvényt ért bírálatokban - jelentette ki egy szerdai előadásában Sólyom László korábbi köztársasági elnök. Sólyom azt mondta, nem igaz, hogy Magyarország a diktatúra küszöbén áll.
Vágólapra másolva!

Sólyom László szerint még a médiatörvény megalapozott bírálata alapján sem lehet arra következtetni, hogy Magyarország a diktatúra küszöbén áll, vagy hogy az ország könnyedén elveszítheti demokratikus jellegét - jelentette ki a korábbi köztársasági elnök a Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott szerdai előadásában.

Sólyom azt mondta, nem tud egyetérteni azokkal a korai és alaptalan általánosításokkal, amelyek a médiatörvény által kiváltott nemzetközi bírálatokban megjelentek, hisz a magyar alkotmányos demokrácia jövőjében és a magyar alkotmányos kultúra erősségében. A médiatörvényről nem valamelyik EU-biztos, hanem az Alkotmánybíróság fog kötelező érvényű döntést hozni - tette hozzá.

Az [origo] munkatársa az előadás után megkérdezte Sólyomot, kijelentése arra utalt-e, hogy elfogadhatónak tartja a törvényt. Sólyom erre azt mondta, ilyet nem állított, részletesen pedig nem kívánta kifejteni az előadásban elhangzottakat.

Sólyom előadásában beszélt a kormány több más intézkedéséről is. Sem az Alkotmánybíróság kizárása bizonyos törvények felülvizsgálatából, sem az alkotmány módosítása "nem alkotmányos kultúránk szellemét és örökségét tükröző megoldás" - mondta. Sólyom kijelentette, hogy az Alkotmánybíróságot teljes jogkörével meg kell őrizni, ha megvonnák a testülettől azt a jogát, hogy utólagos kontrollt gyakorolva megsemmisítse az alkotmányba ütköző törvényeket, lényegében megszüntetnék. "Ez politikailag elfogadhatatlan lenne Európában" - jelentette ki.