Rossz szándékból született a médiatörvény az Új Szó szerint

Vágólapra másolva!
A magyar kormány tudta, hogy a médiatörvény kiüti a biztosítékot az Unióban - írja kommentárjában az Új Szó című pozsonyi napilap hétfőn. Az írás szerint a médiatörvény legnagyobb problémája annak rossz szándéka, előnye viszonyt, hogy hatására Magyarországon beszélni kezdtek a sajtószabadságról.
Vágólapra másolva!

Médiapróba címmel közöl hétfőn kommentárt a magyar médiatörvényről az Új Szó című szlovákiai magyar napilap. Az írást jegyző Molnár Norbert főszerkesztő szerint a magyar kormány pontosan tudta, hogy a jogszabály kiüti a biztosítékot az unióban, ez nem érhette meglepetésként. "Ez a kormány annál dörzsöltebb, hogy csak úgy meg tudják lepni" - írja.

A szerző ezért színjátéknak tartja, hogy a budapesti hivatalos körök megdöbbenésüknek adtak hangot az Európai Parlamentben történtek után, ahol "boldog-boldogtalan a médiatörvényt bírálta", véleménye szerint "teljes joggal".

A kommentár szerint álságos azt hangoztatni a törvénnyel kapcsolatban, hogy várjuk meg, mit hoz a gyakorlat. "A magyar médiatörvény legnagyobb problémája a filozófiája. Azért született, hogy a szabad sajtót megregulázza. Eszközei kifinomultak, s az az érvelés is elfogadható, hogy semmi sincs benne, amit ne tartalmazna valamelyik más európai uniós tagország médiatörvénye, csak nem mindegy, mennyi zöldség kerül a levesbe. És mikor. Ez a törvény egyszerűen rossz szándékból született" - vélekedik a főszerkesztő.

Szerinte ugyanez a problémája a szlovák sajtótörvénynek is: a filozófiája és a szándéka, amely azonban "halovány próbálkozás a magyar jogszabály mellett".

Molnár Norbert azt írja, hogy ha az Európai Bizottság nyomására kénytelenek lennének megváltoztatni a médiatörvényt, akkor Orbán Viktorról lehullana az erős ember álarca. "A sajtótörvény egyetlen előnye, hogy Magyarországon beszélni kezdtek a sajtószabadságról. Európában pedig azon gondolkodnak, vajon saját sajtótörvényeik rendben vannak-e. Hát nézzük a magyar törvény eme pozitív oldalát!" - zárja írását az Új Szó főszerkesztője.