Oroszlányban és környékén okozta a legtöbb kárt a földrengés

Vágólapra másolva!
Oroszlány mellett Kecskéden, Vértessomlón és Várgesztesen keletkezett a legtöbb kár a szombati földrengéskor - hangzott el a védelmi bizottság vasárnapi ülésén Oroszlányban.
Vágólapra másolva!

Összeültek Oroszlány és környékének polgármesterei, hogy összegezzék a szombati földrengésben keletkezett károkat. A Richter-skála szerinti 4,8-es erősségű földmozgás epicentruma Oroszlányban volt, itt keletkezett a legtöbb kár. A város polgármestere elmondta, hogy több panelházon fedeztek fel repedéseket a szemle során, illetve megrongálódott több régi épület kéménye is.

Vértessomlón délelőtt a helyi tűzoltók is segítettek a károsodott kémények lebontásában, a balesetveszély megszüntetésében. A faluban 21 ingatlanban keletkeztek repedések, elsősorban az idősebb épületeken.

Várgesztesen, a nemrég felújított templom falain komoly repedések jelentek meg a földrengés nyomán, az épületet jelenleg statikus vizsgálja. A bizottság következő, összegző ülését kedden tartják az oroszlányi városházán.

Hétfőre végeznek a fővárosi hidak vizsgálatával

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hétfőre fog végezni a fővárosi hidak és felüljárók vizsgálatával, de eddig sehol nem találtak károsodást a szombati földrengés után. A szakemberek már átvizsgálták a Duna-hidakat és a Kacsóh Pongrác útnál, a BAH-csomópontnál, a Fogarasi útnál, a Mozaik utcánál, illetve a Sibrik Miklós utcánál lévő felüljárót, de sehol nem találtak hibát. Almássy Kornél, az FKF Zrt. közútfenntartási ágazati igazgatója elmondta, hogy ha Budapesten lett volna a 4,7-es erősségű földrengés epicentruma, elképzelhető, hogy a régebbi, rosszabb állapotú hidakban kárt okozhatott volna. Elvben azonban ekkora erejű földrengést károsodás nélkül kell elviselnie ezeknek az építményeknek.

Szombat este magyarországi viszonylatban nagy földrengés rázott meg több települést. Megremegett a föld egyebek mellett Budapest több kerületében, Tatabányán, Veszprémben, Esztergom térségében és Székesfehérváron is. A földrengésről szóló összefoglalónkat itt olvashatja.