Magyarok elleni támadásnak érezte a kemény kérdéseket Orbán

Orbán Viktor az Európai Parlamentben (EP) beszél, EU-elnökség, Strasbourg
Vágólapra másolva!
A magyar nép megsértéseként értékelte Orbán Viktor miniszterelnök a kormányát az Európai Parlament keddi ülésén a médiatörvény miatt ért éles kritikákat. A magyar sajtó ellene irányuló kemény támadásait emlegette, és azt mondta, az internet korában nem lehet a sajtószabadság csorbításáról beszélni, a kormánypártok a Facebookon nyerték meg a választást.
Vágólapra másolva!

"Sajnálom, hogy önöket ilyen rútul rászedték és becsapták. Méltányosságot nem is remélhetek, abban kell bíznom, hogy az Európai Bizottság elfogulatlan álláspontot alakít ki, amit majd akceptálunk" - mondta Orbán Viktor az Európai Parlamentben elmondott bemutatkozó beszédét követő felszólalásokra reagálva. Orbánt elsősorban a médiatörvény miatt érték heves kritikák. Volt, aki Hugo Chavez venezuelai államfőhöz hasonlította őt, mások a médiatörvényt egy porcelánboltba tévedt elefántnak nevezték.

A miniszterelnök néhol rekedtes hangon mondta, hogy meglepték a hozzászólók tárgyi tévedései a törvénnyel kapcsolatban, de csak egy példát említett, szerinte a médiatörvényben a kiegyensúlyozatlanságot nem lehet szankcionálni, és pénzbüntetést kiszabni rá. Azt mondta, hogy Martin Schulz, az EP szocialista frakciójának vezetője hozzászólásából értékesnek tartja azt a gondolatot, hogy a magyar elnökséget az eredmény alapján ítéljék majd meg. Ezt kérte a médiatörvény megítélésekor is.

Schulznak azt üzente, szívesen elküldi németül a magyar újságok kivonatait. "Cohn-Bendit úr tüzes szónoklatai ártatlan babahangok ahhoz képest, amit a magyar sajtó ír" - mondta Schulznak, mire a megemlített Cohn-Bendit - aki korábban felszólalásában Chávezhez hasonlította a magyar miniszterelnököt - integetve magyarázott, majd levette fejhallgatóját.

Huhogás és taps

"Hogyan lenne képes bárki az internet korában elnyomni a szólásszabadságot?" - kérdezte a Orbán, aki szerint "a választást az interneten és a Facebookon nyertük meg". Szerinte a médiatörvény az 1986-ban elfogadott kommunista törvényt helyezte hatályon kívül, amely alapján meg lehetett szüntetni újságokat. Orbán azt is mondta, hogy Magyarországon valójában a jogállam újraépítése folyik, és az előző kormány alatt titkosszolgálati megfigyeléseket, a durva rendőri fellépést, és a közvélemény a gazdaság helyzetével kapcsolatos félrevezetését sorolta.

Egy másik német képviselő kritikájára azzal reagált, hogy a német médiatörvény "egy jottányit sem demokratikusabb" mint a magyar médiatörvény, majd közölte, nem fogadja el senkitől, hogy "csak azért mert diktatúrában éltünk 40 éven keresztül bárki megkérdőjelezze a magyar nép demokratikus elkötelezettségét". Szavait nagy taps és huhogás követte.

Forrás: EPA
Kattinson a képre az ülésen készült galériánk megtekintéséhez!

"Mi ez, ha nem a magyar nép megsértése?"

"Önök számára nem a médiatörvény jelent problémát, hanem hogy Magyarországon a magyar nép kétharmados többséget adott egy politikai erőnek" - mondta. Orbán szerint a magyar médiatörvényt "lehet és kell is kritizálni..., de nem lehet sértegetni egy nemzetet". "Mi ez, ha nem a magyar nép megsértése?" - kérdezte, szavaival nagy hangzavart váltva ki a képviselők körében.

Az Európai Tanács elnökeként a strukturális reformok fontosságáról beszélt, és megemlítette Tunéziát is - korábban a szemére vetették, hogy egy szót sem szólt az ottani diktatúra elűzéséről. Azt mondta, Európán kívül is minden demokratikus törekvést támogat.

A magyar elnökség viharos kezdetére vonatkozó felszólalásokra úgy reagált, hogy csak a képviselőkön múlik, hogyan folytatódik, ő készen áll arra, hogy a két szálon - az elnökségi és a magyar szálon - is folyó vitát figyelje. "Nem gondoltam, hogy a magyar elnökség szimpla diadalmenet lesz" - mondta végezetül és hozzátette, a viták nem fogják eltéríteni, hogy végigvigyék a programot, és a magyar elnökség időszaka "az EU egyik legsikeresebb féléve legyen".

Orbán szerdai EU-elnökségi bemutatkozó beszédéről itt olvashat, az ülésről szóló percről percre frissített tudósításunkat pedig itt érheti el.