Nőtt a belvizes területek nagysága, jön az árhullám a Dunán is

Vágólapra másolva!
Szombaton újabb hét embert telepítettek ki a belvíz miatt, így már 229 embernek kellett elhagynia az otthonát. A belvízzel elöntött területek nagysága tovább nőtt az elmúlt napokban.
Vágólapra másolva!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint újabb hét embert telepítettek ki két megyéből szombaton a belvíz miatt, így a kitelepítettek száma 229-re nőtt. 3750 négyzetkilométert borít belvíz az országban, ebből 2020 négyzetkilométer vetés és szántó. Árvízvédelmi készültség 1348 kilométeren van.

A Tiszántúlon nőtt a belvizes területek nagysága

A hétvégén tovább emelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúlon. Nagyobb mennyiségű eső esett Debrecen-Bánk, Balmazújváros, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Pocsaj és Hajdúszovát térségében, így naponta egy négyzetkilométerrel - 100 hektárral - nagyobb terület kerül víz alá.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén 12 szakaszon van belvízvédelmi készültség, ebből három helyen harmadfokú a védekezés. 23 szivattyútelepet működtet az igazgatóság, ezek napi több mint 4 millió köbméter vizet emelnek át a befogadókba.

A Közép-Tisza vidékén soha nem borított belvíz ekkora területet mint most. Jelenleg 733 négyzetkilométer van víz alatt, az eddigi rekordot 2000-ben mérték, akkor 701 négyzetkilométer volt víz alatt.

Szabolcsban nem változott a belvizes terület nagysága, a térségben negyven önkormányzat védekezik a belvíz ellen, amely mintegy hétszáz házat fenyeget közvetlenül.

A Körös-vidékén 23 négyzetkilométerrel csökkent a belvizes terület nagysága, de tíz belvízvédelmi szakaszból két helyen még mindig a legmagasabb, harmadfokú a készültség.

Az újabb csapadék miatt emelkedett néhány folyó vízszintje

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a lehullott néhány milliméter csapadék miatt vízszintemelkedést várnak a szakemberek a Tiszán, a Szamoson, és a Túron, de csak az utóbbin lehet árvízvédelmi készültség. A Sebes-Körös alsó szakaszán vasárnap este megszüntetik az árvízvédelmi készültséget, így a Körös-vidéken csak a Berettyón és a Hármas-Körösön lesz érvényben első fokú riasztás.

A Duna Nagybajcsnál várhatóan hétfőn hajnalban tetőzik, Esztergomnál kedden hajnalra várják a legmagasabb vízszintet. Dunaremete és Rajka között első fokú árvízvédelmi készültség van a Dunán, akárcsak Budapesten, erről itt olvashat.