Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megérkezett az Európai Bizottság médiatörvény ügyében írt levele

Vágólapra másolva!
Kora este elküldte az Európai Bizottság a magyar kormánynak azt a levelet, amelyben leírta, milyen aggályai vannak a magyar médiatörvénnyel. Navracsics Tibor kormányfő-helyettes már előzetesen közölte, hogy nem számít meglepetésre, mert az illetékes biztos már korábban közölte vele észrevételeit.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság digitális ügyekért felelős biztosa, Neelie Kroes pénteken kora este elküldte a magyar kormánynak a médiatörvénnyel kapcsolatos levelét - közölte az [origo]-val a biztos szóvivője, Jonathan Todd. A levél tartalmazza azokat az aggályokat, amelyeket a biztos az előzetes vizsgálat során megállapított a jogszabályról.

A biztossal Navracsics Tibor kormányfő-helyettes állt kapcsolatban, és ő kora este egy gödöllői rendezvényen azt mondta, tudomása szerint megérkezett a levél. A miniszter nem sok újdonság lehet benne, mert nagyon jó a munkakapcsolata a bizottsággal, így már korábban értesült a testület kifogásairól.

Elmondta, hogy hétfőn Strasbourgban találkozott Neelie Kroes médiaügyekben illetékes EU-biztossal, és beszéltek arról a három pontról, amelyet a bizottság esetleg problémásnak tart. Hozzátette: természetesen megígérte a biztosnak - és mint fogalmazott, ezt meg is követeli a kölcsönös bizalom -, hogy a magyar szakértők a lehető legrövidebb időn belül közlik az álláspontjukat.

Neelie Kroes szóvivője az MTI-vel azt közölte, hogy két héten belül várják a választ a levélre. A szóvivő csütörtökön az [origo]-nak adott interjúban részletesen beszélt az eljárásról és a kifogásokról. A biztos aggályosnak tartja például a kiegyensúlyozottság követelményének alkalmazását, a médiaszolgáltatók regisztrációját és azt, hogy a törvény vonatkozna külföldi központú szolgáltatókra is.

Navracsics Tibor pénteken korábban megerősítette a magyar álláspontot: megvitatják és módosítják a törvényt, ha az Európai Bizottság úgy gondolja, hogy a magyar médiatörvénynek van olyan pontja, amelyen változtatni kell, mert nincs összhangban az uniós jogszabályokkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről