Még elemzi a médiatörvényt az Európai Bizottság

Vágólapra másolva!
Cáfolta az Európai Bizottság azt a sajtóhírt, miszerint vizsgálatuk szerint rendben van a magyar médiatörvény. A bizottság még olvassa, és egyelőre nem nyilatkozik a magyar szabályról.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottságban még folyik a magyar médiatörvény elemzése, a munka távolról sem fejeződött be - közölte hétfőn az MTI kérdésére az uniós végrehajtó testület. Jonathan Todd, a médiaügyekben illetékes Neelie Kroes EU-biztos szóvivője a bizottság déli sajtótájékoztatóján teljességgel tévesnek nevezte azt a hétfői magyar napilap-értesülést, miszerint az Európai Bizottság rendben lévőnek találta a magyar médiatörvényt, és csak kisebb módosításokat fog javasolni.

A hírt hétfőn a Magyar Nemzet közölte, a lap meg nem nevezett bizottsági forrásra hivatkozva írta azt, hogy az első olvasás után a bizottság úgy találta, hogy a médiatörvény rendben van.

Jonathan Todd azt mondta, hogy Kroes EU-biztos hétfő este az Európai Parlament (EP) polgári szabadságjogokkal, valamint igazságügyi és belügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságának (LIBE) rendkívüli strasbourgi ülésén tájékoztatást ad majd az elemző folyamat eddigi állásáról. A biztos hivatala alapvetően a média- és audiovizuális szolgáltatásokról szóló irányelv szempontjából elemzi a törvényt, de a szóvivő szerint elképzelhető, hogy a bizottsági elemzés során más vonatkozások is felmerülnek.

A ügyet jól ismerő, névtelenséget kérő brüsszeli forrás az MTI-nek hétfőn azt mondta: a bizottság várhatóan a törvény számos pontját illetően kíván majd kérdéseket feltenni a magyar félnek. E kérdéseket akár már a közeli napokban is megfogalmazhatják. E forrás szerint még nyitott, hogy a magyar fél e kérdéseket mind meg tudja-e válaszolni kielégítő módon, anélkül, hogy változtatna a törvény szövegén. Az azonban egészen valószínűtlennek látszik, hogy Brüsszel a teljes törvény visszavonására szólítaná fel Budapestet - tette hozzá a forrás.

Az MTI úgy értesült, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, aki jelen lesz a hétfő esti strasbourgi LIBE-ülésen, külön kétoldalú megbeszélést is folytat majd Neelie Kroes-szal.