Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

"Feledékeny" Orbánról írt vezércikket a New York Times

médiatörvény, tiltakozás, tüntetés
Vágólapra másolva!
Szerkesztőségi vezércikkben bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt a New York Times kedden többek között a médiatörvény miatt. Az amerikai lap szerint a kormány több intézkedése veszélyezteti a demokráciát, ami arra utal, hogy Orbán és pártja elfelejtette az 1980-as években magukévá tett ideákat.
Vágólapra másolva!

"Mr. Orbán felejt" címmel közölt szerkesztőségi vezércikket kedden a New York Times tekintélyes amerikai napilap, amelyben Orbán Viktor miniszterelnököt kritizálja, többek között a médiatörvény miatt. A lap azt írja, hogy a magyarok büszkék lehetnek 1956-ra és 1989-re, de az új médiatörvényre - amelyet a kommunista rendszer politikai cenzúrája felé tett visszalépésnek nevez a cikk - nem.

A lap szerint a tavalyi választáson kétharmados többséget szerzett Orbán és pártja hatalomszerző intézkedései túlmutatnak a sajtón. "Háborút folytat az egypártrendszerrel szemben a demokrácia védelmét biztosítani hivatott intézményes ellensúlyok ellen". A lap felsorolja a kormány több vitatott intézkedését is, az alkotmánybíróság jogkörének korlátozásától kezdve a magánnyugdíjpénztárak elleni intézkedéseken és a költségvetési tanács támogatásának megnyirbálásán át az alkotmány újraírásának szándékáig.

"Orbán az 1980-as években a szovjet elnyomással szemben és a szabad politikai élet érdekében tett fellépésével szerzett nevet. Két évtizeddel később úgy tűnik, ő és pártja elfelejtette akkori ideáit" - írja a New York Times. A lap ritkán foglalkozik kelet-európai témákkal a szerkesztőségi oldalain, ezért is figyelemreméltó a terjedelmes szerkesztőségi cikk.

Az Orbán-kormány intézkedéseit számos külföldi kritika érte, amelyek főleg a médiatörvány elfogadását követően erősödtek fel. Éles hangú publicisztikában bírálta a magyar miniszterelnököt múlt héten a Washington Post is, amely Orbán átkáról írt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről