Marad a szmogriadó tájékoztatási fokozata Budapesten

Vágólapra másolva!
Továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása a fővárosban. Tarlós István főpolgármester önkorlátozásra kérte a lakosságot. Nemcsak Budapesten, hanem az egész országban magas a levegő szállópor-szennyezettsége.
Vágólapra másolva!

Változatlanul indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása a mérési adatok alapján - olvasható a főpolgármesteri hivatal vasárnapi közleményében.

A szombati adatok alapján a szálló por három helyen, a Széna téren, Budatétényben és a XV. kerületi Kőrakás parknál meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. A szálló por koncentrációja ugyanakkor egyetlen mérőállomáson sem lépte túl a riasztási értéket, így Budapesten továbbra sem kell elrendelni a szmogriadó riasztási fokozatát - közölte a főpolgármesteri hivatal.

Tarlós István főpolgármester péntek hajnalban rendelte el a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, mert a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a küszöbértéket.

A légszennyezettség további romlásának megelőzése érdekében a főpolgármester a lakosságot és a légszennyezőket önkorlátozásra kérte fel. Ez azt jelenti, hogy a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárműveket lehetőség szerint ne használjuk, válasszuk a közösségi közlekedést a gépkocsi helyett, ne járassuk indokolatlanul a gépjárműveket alapjáraton, otthonainkban pedig pedig, ahol lehet, válasszuk a gázfűtést.

A tájékoztatási fokozat azt jelenti, hogy a légszennyezettség elért egy olyan küszöbértéket, amely veszélyt jelenthet a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, idősek, krónikus betegek) csoportjaira.

Nemcsak Budapesten, hanem az egész országban magas a levegő szállópor-szennyezettsége. Miskolcon valószínűleg marad a pénteken elrendelt tájékoztatási fokozat, mert a szombati mérések szerint is erősen szennyezett a levegő.

Egész Északkelet-Magyarországon, Egertől Hernádszurokig szennyezett vagy erősen szennyezett a levegő, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai szerint a legrosszabb a helyzet Sajószentpéteren. Erősen szennyezett szálló porral Esztergom, Dorog és Sopron is. Tatabánya és Győr "csak" szennyezett, hasonló a helyzet Szegeden, Debrecenben és Nyíregyházán is.