Már több mint négyezren kértek egyszerűsített honosítást

Vágólapra másolva!
Az egyszerűsített honosítási eljárás indulása óta eltelt öt nap alatt 4102 kérelmet adtak be a világ minden tájáról.
Vágólapra másolva!

Már 4102 kérelem érkezett az elmúlt öt nap alatt, vagyis az egyszerűsített honosítási eljárás megindulása óta. A Nemzetpolitikai Államtitkárság szerint ez több, mint amennyi tavaly egész évben volt.

Wetzel Tamás miniszteri biztos úgy tájékoztatott, hogy a világ minden tájáról jöttek kérelmek. A környező országok külképviseletein kívül a legtöbben Londonban, New Yorkban, Münchenben, Bécsben és Dublinban adtak be kérvényt, de érkezett dokumentum Abu-Dzabiból, Dohából, Isztambulból és Buenos Airesből.

Wetzel Tamás miniszteri biztos az MTI-nek korábban azt mondta, hogy az első évben 250-400 ezer kérelmezővel számolnak. A mostantól alkalmazandó törvény értelmében magyar állampolgárságot azok az emberek vagy leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1938 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok.

A törvény az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a magyarországi lakhatás és megélhetés igazolását és az alkotmányos alapismeretek vizsgát.