A kormány szerint technikai kérdései voltak Brüsszelnek a médiatörvényről

Vágólapra másolva!
Gondosan tanulmányozzák az Európai Bizottság levelét a médiatörvénnyel kapcsolatban, és minden részletre kiterjedően válaszolnak rá - mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Kovács Zoltán szerint a bizottság technikai jellegű kérdéseket fogalmazott meg a médiatörvénnyel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Technikai jellegű, és korábban Neelie Kroes, médiaügyekért felelős uniós biztos által már feltett kérdések voltak az Európai Bizottság által a magyar kormánynak médiatörvény ügyélben küldött levelében - közölte Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Az államtitkár szerint a brüsszeli felvetések egyike sem kérdőjelezi meg az alapjogok, a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás érvényesülését. A bizottság ezeket ugyanakkor nem is vizsgálta: Neelie Kroes a médiatörvényt az Európai Unió 2007-ben elfogadott audiovizuális irányelveivel vetette össze.

Neelie Kroes aggályait az Európai Parlament szakbizottságának hétfői ülésén fogalmazta meg, és három pontba foglalta az észrevételeit. A levél nem tér ki a médiahatóság függetlenségére, ezzel kapcsolatos rendelkezés ugyanis az uniós irányelvben nincs. Kroes hétfőn még azt mondta: vizsgálják "a médiahatóság függetlenségére vonatkozó kritérium nehéz kérdését".

Az Európai Bizottság két héten belül vár választ, ami után, ha szükséges, további kérdéseket tehetnek fel. Kovács Zoltán szerint szó sincs ultimátumról, a Neelie Kroes által jegyzett levél a már korábbi felvetéseket tartalmazza. A bizottság Navracsics Tibornak címzett levele pénteken kora este érkezett meg, Navracsics Tibor kormányfőhelyettes már ekkor úgy reagált, hogy sok újdonság nem lehet benne.

A levélben megfogalmazott egyik probléma az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv átültetésével kapcsolatos (Kroes arról beszélt, hogy a külföldi cégekre is vonatkozik a magyar szabályozás), a másik kifogásolt pont, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás kötelezettségének fogalma nem elég precíz, a harmadik pedig a regisztráció problémája, a biztos szerint ugyanis nem szerencsés, hogy a kis és nagy médiumoknak is ugyanolyan regisztrációs kötelezettség van előírva.

Kovács Zoltán államtitkár szerint az első aggály jogharmonizációs jellegű, és technikai jellegűnek értékelte a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének kiterjesztését firtató és a médiumok regisztrációjának részletszabályaival kapcsolatos kérdéseket is.

Neelie Kroes szóvivője az [origo]-nak adott interjújában azt mondta, hogy ha nem sikerül megnyugtatóan rendezni a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban felmerült aggályokat, akkor a bíróságig is el fogják vinni az ügyet. Kovács Zoltán államtitkár azt mondta, hogy a bizottság levelét a kormány rendkívül gondosan fogja tanulmányozni, és precízen és minden részletre kiterjedően válaszolnak a biztos kérdéseire.

A médiatörvény európai parlamenti vitájában Orbán Magyarország elleni támadásként fogta fel a képviselői kritikákat. (A médiatörvényről szóló összes anyagunkat itt érheti el.)