Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elhatárolódott Lázár Jánostól egy államtitkár

Lázár János
Vágólapra másolva!
A Facebookok üzenőfalán tett éles megjegyzést Lázár János egyik módosító javaslatára Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. A nyílt bírálat szerint szakmailag és politikailag is vállalhatatlan Lázár javaslata, amely a megújuló energiát termelő cégek állami támogatását csökkentené.
Vágólapra másolva!

Nyíltan kritizálta Lázár Jánost, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetőjét Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyi államtitkára. Bencsik szerint "mind szakmailag, mind pedig politikailag vállalhatatlan" Lázár a múlt héten benyújtott egyik módosító indítványa, amely minden megújuló energia támogatását drasztikusan csökkentené. Az államtitkár a Facebookos üzenőfalán tett megjegyzést Lázár javaslatára, erről elsőként az Index számolt be.

Az üzenőfalán Bencsik így fogalmazott: "Vannak helyzetek, amelyet nehezen látok át, így megérteni sincs módomban. Így vagyok Lázár János módosító indítványával, amely felülírni szándékozik azt a kompromisszumos megoldást, amelyet az elmúlt év végén hoztunk tető alá az érintett önkormányzatokkal és szakmai szervezetekkel. Ezzel tudtuk megakadályozni, hogy 40 százalékos távhődíj emelésre kerüljön sor számos nagyvárosban (...) A kompromisszum lehetővé tette a távhődíjak drasztikus emelésének elkerülését, illetve számos energetikai vállalkozás ellehetetlenülését. Módot adott arra, hogy az év során előkészítsük a zöldenergia-termelés új szabályozási környezetét. Lázár János javaslata ezt a konszenzust borítja föl, így számomra mind szakmailag, mind pedig politikailag vállalhatatlan."

A kormánytag és a Fidesz egyik vezető politikusa közötti szokatlan, nyílt konfliktus hátterében az Index szerint az áll, hogy Lázár javaslata lényegében felülírna minden fontosabb megállapodást, amit a kormány a megújuló energiát termelő cégekkel kötött és Pécsen, Ajkán és Kazincbarcikán is gondokat okozna a távhőszolgáltatásban, és több városban akár negyvenszázalékos távhőáremelkedést okozna. A benyújtott iromány a portál szerint az összes megújuló energia támogatását drasztikusan megvágná, emiatt szembemegy minden korábbi kormányzati tervvel, a Széchenyi-terv zöldenergiás beruházásokra vonatkozó fejezeteivel, és a Nemzeti Cselekvési Tervben szereplő vállalásokkal is.

Bencsik bejegyzésére az egyik hozzászóló a Facebookon így reagált: "Én meg jobb szeretném, ha ezeket a belső dolgokat vitával frakcióülésen rendeznék le és nem a nyilvánosság előtt. Mert úgy, mint az oktatás körüli vita, a kormány munkáját gyengíti. Van itt ellenszél éppen elég!" Egy másik hozzászóló erre úgy reagált, márpedig szerinte a téma közügy, ezért egyenesen kell beszélni róla.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről