Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kiszabadult a Szudánban elrabolt magyar békefenntartó

kiszabadult Papp István magyar túsz, ENSZ alkalmazott, akit 2010 októberében raboltak elSzudánban, Kartúm
Vágólapra másolva!
Kiszabadították Szudánban az emberrablók fogságából az októberben elrabolt magyar békefenntartót, Papp Istvánt - közölte a Külügyminisztérium. A tárca, az ENSZ dárfúri szóvivője és a Terrorelhárítási Központ szerint is jól van Papp, és már szervezik a hazautazását.
Vágólapra másolva!

Sikerült kimenteni a Szudánban tavaly októberben elrabolt magyar ENSZ-alkalmazottat - közölte szerdán a Külügyminisztérium, amelynek közleménye szerint a szudáni külügyminiszter hivatalosan is értesítette a sikeres mentőakcióról Martonyi János külügyminisztert. A Külügyminisztérium közleményéből részletek nem derülnek ki a kiszabadulásról azon túl, hogy Papp István jól van, és már útban van Kairó felé.

A kiszabadításban valószínűleg közreműködött a Terrorelhárítási Központ (TEK), a főigazgató Hajdu János ugyanakkor szerda kora esti sajtótájékoztatóján nem válaszolt az akcióval kapcsolatos kérdésekre. Csak annyit erősített meg, hogy Papp István a körülményekhez jól van. A kimenekített békefenntartót Darfúrban vizsgálják az orvosok, a Terrorelhárítási Központ munkatársai pedig már szervezik a mielőbbi hazahozatalát.

Az ENSZ dárfúri szóvivője is megerősítette, hogy a magyar békefenntartó szabad és jól van. Kemal Saiki, az ENSZ és az Afrikai Unió közös missziójának (UNAMID) szóvivője azt mondta, Papp István kiszabadulása a szudáni hatóságok erőfeszítéseinek köszönhető, de részletekkel nem szolgált. Az ügyhöz közel álló források szerint a polgárháborús övezet északi részén, Kutum és Kebkabija települése között adták át az elrabolt ENSZ-alkalmazottat a szudáni hatóságoknak.

Papp Istvánt október 7-én a nyugat-szudáni, Dárfúr tartományban fekvő el Faserben egy támadás során rabolták el. A nyugalmazott alezredes az egyik legrutinosabb magyar békefenntartó volt, az ENSZ darfúri békefenntartó missziójának (UNAMID) kötelékében szolgált egyéni munkavállalóként. Szudánban az ENSZ gyerekkatonák leszerelésével foglalkozó programjában vett részt.

Elrablása után egy héttel telefonon jelentkeztek be az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erejének (UNAMID) szudáni válságkezelő központjában azok az emberrablók, akik foglyul ejtették a Dárfúrban dolgozó magyar ENSZ-alkalmazottat.

Az emberrablók Papp István elrablását azzal magyarázták, hogy így kívánják felhívni a szudáni kormány és a világ figyelmét arra, hogy milyen súlyos anyagi kár érte a terület lakosságát egy idén tavasszal elindult piramisjáték miatt. A kairói magyar nagykövet éppen ott volt, neki megengedték az emberrablók, hogy magyarul beszéljen Pappal, így megbizonyosodhatott, hogy a férfi ott van.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Papp akkor azt mondta, hogy jól van, nincs komolyabb baja. A nagykövet azt mondta, szabadulása érdekében a szudáni hatóságok tárgyalnak az emberrablókkal, a Terrorelhárító Központ helyszínre küldött munkatársai a kapcsolattartásban segítik őket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről