Leállították az új Erkel Színház beruházását

Vágólapra másolva!
Visszavonta a kormány az Erkel Színház megépítéséről szóló határozatot. A kormányszóvivő azt mondta, hogy a beruházás azok közé a PPP-projektek közé tartozik, amelyeket a kormány felülvizsgál.
Vágólapra másolva!

A kormány visszavonta azt a korábbi határozatot, amely az új Erkel Színház építését írta elő - áll a Magyar Közlöny 4. számában. Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta, hogy az új Erkel Színház azoknak a PPP-beruházásoknak az egyike, amelyet a kormány felülvizsgál. Orbán Viktor tavaly októberben a második akcióterv meghirdetésekor beszélt arról, hogy felfüggesztik, illetve felülvizsgálják a PPP-szerződéseket.

Az előző kormány még 2009 október közepén határozott az új Erkel Színház felépítését célzó pályázat előkészítéséről és lebonyolításáról. Az Erkel-projektet a határozat megjelenése után a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította. A PPP-projektek lényege, hogy az állam megbízásából az adott beruházást a magánbefektető építi és üzemelteti, de a szerződésben vállalt futamidő, rendszerint 20-30 év végén a létesítmény állami tulajdonba kerül. A kormányszóvivő szerint azonban az ilyen konstrukció olyan, ahol az egyik félnél van a beruházás összes előnye, míg a másik félnél csak a felelősség.