Február végére elkészül a kolontári mintaház

Vágólapra másolva!
Terv szerint halad a lakópark építése az iszapömlés sújtotta Kolontáron és Devecserben. Kolontáron már kilenc ház alapozásával elkészültek, a mintaházat pedig február végére befejezik. Devecserben a héten veszik át a terepet a kivitelező, az építési engedélyeket gyorsított eljárásban adják ki. Az iszappal elöntött termőföldek gazdáinak közben a Vidékfejlesztési Minisztérium kiutalta a jövedelempótló támogatást.
Vágólapra másolva!

Biztosan befejeződik június végéig az újjáépítés a vörösiszap sújtotta térségben - mondta a kivitelező cég vezérigazgatója, Hellebrandt Ferenc. Az ütemterv szerint haladnak a munkák, Kolontáron az épülő 20 ingatlanból már 9 ház alapozásával végeztek, a mintaház február végére elkészül. A településen a közművek 90 százaléka elkészült.

Devecserben is felgyorsul a munka, a munkaterületet szerdán veszik át, két házra már van építési engedély, további hat engedélykérelem pedig a hatóság előtt van. Minden egyes ingatlanra külön építési engedélyt kell kérni, 11 nap alatt azonban a gyorsított eljárással az engedélyhez jutnak. Devecserben az ivóvíz 800 méteren, a szennyvízcsatorna 500 méter hosszon kiépült, a gázvezeték építése két hét múlva kezdődik, a villanyoszlopok fele már áll - mondta a kivitelező vezérigazgatója. Még több károsulttal egyeztetnek, de a legfrissebb adatok szerint Kolontáron húsz, Devecserben nyolcvan ház épül meg, a fővállalkozói szerződés szerint minimum 75, maximum 150 téglaházat kell felépíteni - mondta a vezérigazgató.

Közben a vörösiszappal elöntött termőföldek gazdái megkapták a jövedelempótló támogatást. A 350 milliós keretből 200 millió forintra a mezőgazdasági termelők, 150 millió forintra az élelmiszer-feldolgozók pályázhattak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a támogatásokat már átutalták a 82 termelőnek és a három feldolgozónak.