Döglött patkányos magánakcióról és óriáscégek játszmáiról is szólnak az UD-felvételek

ud zrt, vagyonvédelmi cégcsoport, lehallgatás, adatgyűjtés
Vágólapra másolva!
Csányi Sándor OTP-vezér egy zaklatójának döglött patkánnyal való megfékezéséről, és az OMV és Mol közötti konfliktus befolyásolásáról is szó van azokban az UD Zrt.-hez kötődő felvételeken, amelyek szerdán jelentek meg az interneten. Az anyagok azóta már eltűntek, de az [origo] még előtte végighallgatta őket, és az alábbi cikkben összefoglaljuk a legfontosabb részleteket.
Vágólapra másolva!

Óvatosan, minél kevesebb hely, név és időpont említésével fogalmaznak annak a több mint harminc hangfelvételnek a szereplői, amelyet szerdán egy HungarianDemocrat nevű felhasználó töltött fel a YouTube internetes videómegosztó oldalra "hanganyag UD" névvel. A felvételen beszélő emberek részéről többször kifejezetten mondják is egymásnak, hogy "ne így telefonon", illetve hogy valamiről majd inkább személyesen fognak beszélni.

A Népszabadság csütörtök reggel számolt be a felvételek kikerüléséről, a lapnak az UD Zrt. jogi képviselője, Futó Barnabás azt mondta, hogy a cég egykori tulajdonosai és munkatársai nevében feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen személyes adattal való visszaélés és magántitok jogosulatlan megismerése címén. Az ügyvéd szerint a felvételeket már 2009 nyarán meg kellett volna semmisíteni, miután nyilvánvalóvá vált, hogy bűncselekményre utaló adatokat nem tartalmaznak.

Futó később viszont az MTI-nek már azt nyilatkozta, hogy valószínűleg manipuláltak az interneten terjedő titkosszolgálati hanganyagokat. "Ügyfeleim már meghallgatták az internetre felkerült hangfelvételeket, és valószínűsítik, hogy azok manipuláltak, vágottak, ennek teljes bizonyossággal történő megállapításához szakértői vizsgálat szükséges" - mondta az ügyvéd, aki szerint ezeket és más hangfelvételeket is a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója, Laborc Sándor csatolta feljelentéséhez 2008 őszén. A több mint harminc felvétel csütörtök délután eltűnt a Youtube-ról, de az [origo] még előtte végighallgatta a őket.

A megfigyelési ügyet 2008 őszén kirobbantó Dávid Ibolya, az MDF korábbi elnöke által bemutatott hangfelvételekről a Magyar Nemzet 2009 novemberében azt írta, hogy vágottak, manipuláltak. Ezekkel a hangfelvételekkel kapcsolatban is felmerült, hogy az UD Zrt. vezetői és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója egyeztetnek a felvett telefonbeszélgetéseken, de a lap a Központi Nyomozó Főügyészség által kirendelt igazságügyi hangszakértői anyagra hivatkozva azt állította, hogy a felvételt manipulálták.

Dávid Ibolya viszont akkor azt nyilatkozta, hogy az általa bemutatott CD-n hallható telefonbeszélgetés "létét és érdemben a tartalmát senki sem cáfolta meg". Csányi Sándor "személyesen igazolta szeptember 12-én számomra, hogy a hanganyag valós beszélgetés" - mondta Dávid.

A legtöbb szerdán kikerült felvételen állítólag Tóth János és Horváth József, az UD Zrt. két korábbi vezetője szerepel, ahogy egymással és másokkal - köztük Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával is - beszélnek. Egymás közti beszélgetéseikben a biztonsági cég vezetői többször emlegetik az "Öreg"-et, akit az egyik beszélgetésben Sándor keresztnéven azonosítanak be. Csányi Sándor hangja több felvételen is felismerhetőnek tűnik, az egyiken viszont egy női hang azzal kezdi a telefonbeszélgetést, hogy kapcsolni szeretné "Csányi urat". Egyelőre az UD Zrt. korábbi vezetőit képviselő Futó Barnabás, sem a felvételeken állítólag szereplő emberek nem tagadták azt, hogy azoknak a hangja szerepel rajta, akiknek neve az egyes anyagok elején szerepel.

A titkárnő kapcsolásával kezdődő beszélgetés Tóth és Csányi közt zajlik, és a bankvezér nem érti, hogy lehet 12 millió forint a bérköltség, mire Tóth elmagyarázza, hogy több mint 600 emberük van, csak elosztva az UD-hoz tartozó 5 cégnél.

Tóth azt magyarázza, hogy az egyik cégben, "a vagyonőrben" vannak az alkalmazottaik nagy része, a másikban, az "UD logisztikában" pedig a vagyontárgyak, utóbbi abban az esetben jó, ha beperelnék valamelyik másik céget. "Nullszaldósak?" - kérdezi Csányi az UD-hoz tartozó cégekről, mire azt a választ kapja, hogy "igen, ki van gazdálkodva", hogy azok legyenek. Tóth arra hivatkozik, hogy már korábban küldött egy tájékoztató anyagot Csányinak az UD pontos felépítéséről. Egy másik felvételen - ahol szintén felismerhető Csányi hangja, de a neve nem, csak az "elnök úr" megszólítás hangzik el - Tóth találkozót kér a bankártól, "mert vannak új dolgok".

"Csányi úr biztonsági cége"

A felvételekből úgy tűnik ki, hogy Horváth és Tóth az OTP vezérének személyes biztonságáért is felelt, ennek keretében a feladatuk volt, hogy az őt zaklató emberekkel szemben eljárjanak. Mint Tóth egyik felvételen elmodja, az egyik ilyen zaklató miatt Csányit kiemelten védik a Nádor utcában (az OTP székhelye Budapesten a Nádor utca 16. szám alatt található). "Az OTP-be nem engedjük be, mindenhol kinn van a fényképe" - mondja Tóth, aki - mikor más témára váltanak - úgy hivatkozik az UD-ra, mint "Csányi úr biztonsági cége".

Tóth és Horváth egymás közt is megbeszélik egy másik felvétel tanúsága szerint, hogy a Csányit zaklató férfit álnéven meg kellene keresni, és valami "nímand munkát adni neki", hogy addig "se a főnökkel foglalkozzon". Tóth szerint meg is mondanák neki, hogy munkát kap, "ha leszáll Csányi Sándorról". Hosszan átbeszélik, hogy ez azzal az előnnyel is járna, hogy legalább tudnák, hol lakik, mi a telefonszáma, nem kellene havonta köröztetni, tudnák, "honnan nyomja fel az anyagokat".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Csányi Sándor, az OTP közgyűlésén

Az is felmerül, hogy a zaklatóhoz menjen ki az egyik emberük, "ne bántsák" de mondják meg neki, hogy "a kis kezed kiáll majd a hátadból", ha nem hagyja abba Csányi zaklatását. "Írni fog egy újabb levelet, hogy a verőemberek megfenyegették, de úgyse fog neki hinni senki" - hallható a felvételen, amelyen Tóth és Horváth azzal is viccelődnek, hogy küldhetnének neki egy lófejet, vagy egy májat. Latolgatják, hogy ha meglenne a címe, akkor látná, hogy "megtalálják", és elszórakozhatnának vele: írhatnának neki ismeretlen címről, "kap még csomagba döglött patkányt, májat", vérrel leönthetnék az ajtaját, vagy befújhatnák neoluxszal. Az az ötletük támad, hogy Csányi egyik emberével behívatnák, mintha a küldeményére akarnának válaszolni, "mi meg hazakísérjük" - hallható a felvételen.

Tóth János a zaklatási ügyről az UD Zrt. egy másik munkatársával, feltehetőleg Hoffmann Jánossal is beszélt a hangfelvételek szerint. Az egyik hangfelvételen Tóth azt mondja, hogy beszélt a "főnökkel", aki aggódik amiatt, hogy Jakab Géza elmondja a "rendőr haverjainak" a fiktív e-mailt. A hangfelvételen az is elhangzik, hogy nem kell azonnal elküldeni az emailt, hanem majd a "nyomozás dandárjában", mert ha akkor beesik egy ilyen levél, azt is lehet majd mondani, hogy "zsarol is". Többek között az is elhangzik, hogy "a levél már elkészült".

Egy feltehetőleg Tóth János és Hoffmann János között lezajlott telefonbeszélgetés felvételén a két férfi arról beszél, hogy az "elnöknek" nem tetszik az a megoldás, miszerint magánvádas indítványt kell benyújtania ahhoz, hogy a zaklatási ügyet jogi útra terelhessék. Tóth azt javasolja, hogy az indítványt valamelyik ügyvéd vagy Jakab Géza írja alá Csányi Sándor helyett. "Ő személyében azért támadja, mert egyébként Csányi Sándort fenyegeti" - mondta Tóth a felvételen, és azt is megemlítette, hogy az "elnök" neve "semmilyen papíron ne szerepeljen", nehogy az ismeretlen elmondja a médiának, hogy "megvádolt Csányi". Egy másik hangfelvételen már arról beszélnek, hogy zártan is lehet feljelentést tenni, így az ügyvéd "beteheti a magánindítványt az elnök úr nevében".

Az [origo] megkereste Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját is, aki a következőképpen reagált a hangfelvételek valódiságát firtató kérdésünkre: "A világhálóra felkerült hangfelvételek magánbeszélgetések. Ezek - több esetben vágott formában történt - nyilvánosságra hozatalát törvénytelennek tartom. Következésképp a szükséges jogi lépéseket megteszem."

"Kár, hogy nem tudták felvenni"

Több felvételen az OMV osztrák olajipari vállalatról beszélgetnek, amely állítólag "nagyon nagy pénzt hozna ide", ha át tudná venni a Mol-t. Az egyik felvételen Szanyi Tibor MSZP-s képviselőt említik, aki állítólag 22-25 fő előtt arról beszélt, hogy az OMV kezébe kerülő Mol az államnak kedvező befektetéseket hozna.

Több felvételen állítólag Morvay Tamás szerepel, aki az UD Zrt. felügyelőbizottsági tagja volt, illetve ezzel párhuzamosan annak a cégnek a vezérigazgatója, amelyet a fideszes Meggyes Tamás által irányított esztergomi önkormányzat alapított egy az UD-hez köthető céggel együtt Esztergomi Vagyonvédelmi Kft. (EVÉD) néven. Az egyik felvételen Tóth Jánossal beszél a Szanyi által tartott gyűlésről. Szanyi "tett egy olyan ajánlatot, hogy ha lenne váltás, akkor az OMV nagyon nagy pénzt hozna ide, cserébe a törvény kéne módosítani. Nem is kellene visszavonni csak módosítani" - hallható a felvételen.

Egy másik beszélgetés során Tóth János beszámol Csányinak is az OMV ajánlatáról (ennek a beszélgetésnek az elején egy nő arra hivatkozik, hogy kapcsolja Csányit), a Szanyi által tartott megbeszélésről állítása szerint onnan tud, hogy ott voltak "szadeszesek is", akik közül az egyik jelentett nekik. "Kár, hogy nem tudták felvenni" - jegyzi meg Csányi, aki vélhetően Hernádi Zsolt Mol-vezérre utalva azt is megkérdezi: "Zsoltnak szóltál már?"

A felvételekre reagálva Szanyi Tibor a Népszabadságnak azt mondta, hogy "nettó baromság", állítása szerint hazugság, hogy bárhol fellépett volna az osztrák cég érdekében.

A MOL kommunikációs osztályán keresztül megpróbáltuk elérni Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, de azt a választ kaptuk, hogy nem kommentálják a hangfelvételeket.

Az OMV és a Mol kapcsolatára ugyanakkor más internetre felkerült beszélgetésekben is utalnak, egyszer az UD Zrt. két vezetője például egymás közt arról beszél, hogy ki kellene menni a "kinti közgyűlésre", és van egy "span, aki beszél németül". A megbízót nem nevezik meg, de az elhangzik, hogy "mindent, pénzt paripát fegyvert rászán" a feladatra. Utalnak egy névsorra is, amit meg kellene szerezni, mert akkor "a jelenlévőket berendelhetné a főnök, az első ember Magyarországon", és "ha igaz, akkor csinál egy állami botrányt, kiáll a plénum elé".

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Az UD-botrányt kirobbantó Dávid Ibolya immár gyanúsítottként érkezik az ügyészségre

Az is szóba kerül, hogy "a zágrábiak" is beszállnának a munkába, ami azért lenne jó, mert "horvát cég, horvát ember", "nincs köze Magyarországhoz, ha megtalálják, megvonhatjuk a vállunkat". Ha Zágráb összejön "mindenki jól jár" kérnek pár ezer eurót mi meg elkérjük a négyszeresét tízszeresét - jelenti ki Tóth.

"Bolsevik káder, de kezelhető"

Több felvételben előkerül Horn Gyula korábbi szocialista politikus "régi köre, kártyapartnerei". Több név is elhangzik, akik állítólag ehhez a körhöz tartoznak, így Csizmár Gábor MSZP-s politikus, a Miniszterelnöki Hivatal korábbi államtitkára, illetve Németh Miklós korábbi miniszterelnök. A felvételek szerint egy a körhöz tartó bennfentes segítségével akartak információkhoz jutni, de az nem derül ki, hogy pontosan milyen ügyben várnának tőle segítséget. Az elhangzik, hogy lenne "egy régi, igazi bolsevik káder", aki "ennek ellenére kezelhető" - mondja a felvétel feltöltője szerint Tóth János Hernádi Zsoltnak, akit arról tájékoztat, hogy ezzel az emberrel le fog ülni, és "a tiétek lesz".

Tóth biztosítja Hernádit, hogy ehhez a Horn-féle körhöz tartozó embere - aki az OTP-nél dolgozik, csak külföldön - hamarosan jön haza. Egy másik felvételen az hallható, ahogy ezt a férfit Tóth János felhívja, és személyes beszélgetésre invitálja. Jelzi azt is, hogy számítanak a segítségére, de mint mondja, az jó, "mert akkor lehet szívességet kérni" egy név szerint meg nem nevezett személytől.

"Ne viccelj, törzsvásárló vagy"

Horváth József egy másik felvételen Tombor Andrást, Orbán Viktor egykori főtanácsadóját hívja fel Horváth, aki vezérigazgató úrnak szólítja Tombort. (Tombor korábban a Multireklám Zrt. vezérigazgatója volt, a cég többségi tulajdonosa 2007-ig Csányi Sándor volt.) Horváth beszámol egy találkozóról számol be, ami "érdekes volt", majd a másik fél arról beszél, hogy a "számlát én fogom rendezni, ahogy megbeszéltük, Józsikám". Horváth erre nevetve azt válaszolja a felvételen, hogy "ne viccelj, törzsvásárló vagy".

Az állítólag Tombor és a Horváth közt elhangzott beszélgetés arról szól, hogy egy meg nem nevezett személyt meg kellene óvni, "nehogy olyanok kerüljenek a közelébe", hiszen már most is van valaki, aki "félhaveri nexust építettek már ki vele". A korábban a titkosszolgálatnál dolgozó Horváth szerint valaki az "ő szakmájából" környékezte meg a meg nem nevezett embert, akire azért kell vigyázni, nehogy már az elején "megfogják a farkát és tegyék bele a satuba". Másrészt azon is aggódnak, "nehogy úgy gondolja, hogy önerejéből jutott oda, ahol van", "mert ezt mindig rosszkor szokták elfelejteni". A felvétel végig nagyon baráti hangnemben folytatott beszélgetést rögzít, Horváthot Józsikámnak szólítja, és viccelődik a másik fél.

Egy ügyvédi iroda megfigyeléséről is beszélnek

Morvay és Tóth egy másik felvételen arról beszélnek, hogy mire jutottak egy ügyvédi irodával, amelyről többek közt azt szeretnék tudni, ki jár be hozzájuk. Morvay pontosan beszámol arról, hogyan néz ki a ház, ahol az iroda található, és milyen lehetőségek lennének a megfigyelésére. Felmerül, hogy két üres lakás is van az épületben, amelyeket "lehetne bérelni és onnan kiépíteni valamit", de "még az ügyvédi iroda ajtaját is meg tudnák oldani", mert nem túl különleges. Morvay még a ház közös kukatárolójáról is beszél, ahová néha kerülhetnek irodai iratok is.