Brüsszelben tiltakoztak magyar művészek az Orbán-kormány intézkedései ellen

Vágólapra másolva!
Magyar művészek tiltakoztak Brüsszelben az Orbán-kormány tervezett intézkedései, így az új médiatörvény ellen. A magyar tudósok és művészek aláírásával ellátott petícióval a Magyarországon növekvő antiszemitizmus, kirekesztés és idegengyűlölet veszélyére is fel akarták hívni a figyelmet. A művészek egyik vezetője, Fischer Ádám karmester szerint aggasztó az is, ahogy a Fidesz módosítani akarja az alkotmányt.
Vágólapra másolva!

Brüsszelben tiltakoztak magyar írók és zenészek is az Orbán-kormány tervezett intézkedései ellen - írja az Independent, amely úgy fogalmaz: a magyar művészek csatlakoztak a magyar kormány egyre növekvő számú bírálójához. A bírálatok középpontjában a tekintélyes brit lap szerint az új médiatörvény áll, amely ellenzői szerint szájkosarat tenne a szabad sajtóra, és veszélyeztetné a független magyar médiát. Mint írják, az EU megpróbál nyomást gyakorolni a magyar kormányra annak érdekében, hogy gondolja át a törvényt, amely január elsején lépett hatályba, ugyanazon a napon, mint amikor Magyarország átvette az uniós soros elnökséget.

"Nagy figyelem övezi az új médiatörvényt, de a problémák mélyebbek ennél" - mondta Brüsszelben Fischer Ádám, a világ egyik legelismertebb karmestere, aki a lap szerint a múlt év végén a kormány korlátozó intézkedései elleni tiltakozásképpen mondott le az Állami Operaházban betöltött vezető pozíciójáról. "Még aggasztóbb az alkotmány tervezett megváltoztatása, vagy az egyre növekvő mértékű antiszemitizmus, homofóbia és idegengyűlölet a magyar társadalomban" - mondta Fischer, aki példaként azt hozta, hogy Schiff András zongoraművész az egyik napilapban antiszemita megjegyzések célpontjává vált, miután egy olvasói levélben bírálta a kormány intézkedéseit.

"Magyarország nem olyan, mint más uniós országok. Eltűrik az antiszemita graffitiket, és egyre inkább teret nyernek a szélsőségek" - idézi a karmestert az Independent. A lap ismertetése szerint áprilisi elsöprő győzelme óta a populista Fidesz a politikai érdekeinek megfelelően módosítja az alaptörvényt, és korlátozta az Alkotmánybíróság hatáskörét. Ezen kívül Orbán Viktort azért is bírálták, hogy pártjához hű embereket nevezett ki kulcsfontosságú pozíciókba szokatlanul hosszú időre.

A Brüsszelben tiltakozó magyar művészek a további értelmiségiek aláírásával is ellátott petícióval akarják felhívni a figyelmet a veszélyre. Haraszti Miklós író Európában példa nélkülinek nevezte azt, ahogy a kormány megpróbálja keretek közé szorítani a magyar sajtót, amely egyben a pluralizmus felszámolását jelentené. Az MTI felsorolása szerint a beadvány aláírói közt van - Schiffen kívül - Heller Ágnes filozófus, Adorján András fuvolaművész, Komoróczy Géza történész, író, Rajk László építész, Tarr Béla és Jancsó Miklós filmrendezők.

A lap szerint Orbán Viktor múlt héten még harciasan visszautasította, és sértésnek nevezte, hogy Németország vagy Franciaország bírálják, miközben semmit nem tudnak az új törvényekről. Az elmúlt napokban a magyar kormányfő már enyhébben fogalmazott, és elismerte, hogy mindez elég rossz indítása volt az ország EU-elnökségének.