"Kínos kérdések" és "bacilus" az Orbán-kormány elleni újabb kritikákban

Vágólapra másolva!
Kínos kérdések vetődnek fel Magyarország uniós elnöksége körül a médiatörvény és a válságadók miatt - írja a BBC európai ügyekkel foglalkozó tudósítója. A német közszolgálati tévé, a ZDF főszerkesztője Orbán Viktort cenzornak nevezte, a magyar médiatörvényt pedig egy bacilushoz hasonlította.
Vágólapra másolva!

"Üdvözlet 2011-ben. Az év egy kérdéssel kezdődik. Magyarország alkalmas arra, hogy átvegye az Európai Unió elnökségét?" - ezzel indul a BBC európai ügyekkel foglalkozó tudósítójának, Gavin Hewittnak a legújabb blogbejegyzése. Az újságíró ebben felidézi a médiatörvényt ért kritikákat és azt, hogy a magyar kormány által kivetett válságadó is vita tárgya lett Brüsszelben.

A BBC-tudósító elemzésével tovább bővült a magyar EU-elnökséggel szemben kritikus megnyilvánulások sora. Bár elvétve jelentek meg az Orbán-kormányt védő vélemények is, az utóbbi hetekben elszaporodtak a bírálatok, legutóbb kedden, a New York Times közölt ilyen hangvételű szerkesztőségi cikket.

Hewitt felsorolja a médiáról szóló törvény vitatott pontjait, bár van olyan, amit hibásan idéz. Azt írja, hogy a médiahatóság által kiszabott bírságokat fellebbezés esetén is azonnal be kell fizetni, a törvény végleges formájából azonban ez a kezdeti verzióban még valóban szereplő rész kimaradt.

A tudósító idézi a nyugat-európai politikusoktól elhangzott bírálatokat, de melléteszi a magyar kormány reakcióját is, amely szerint a törvény megfelel az európai normáknak. Hewitt azt írja, hogy ugyan Brüsszel részletes tájékoztatást kért a médiatörvény ügyében, lehet, hogy elkésett ezzel a reakcióval.

Az uniós intézmények vezetői ugyanis a héten Magyarországra érkeznek a hivatalos átadásra, és kérdés, hogy mit mondanak majd a médiatörvény és a válságadók körül felvetődött kérdésekre. Hewitt szerint különösen a médiatörvény a kényesebb kérdés, mert azt nem olyan könnyű megítélni, mint az adózást. "Magyarország ott marad a reflektorfényben és a kényes kérdések nem fognak eltűnni" - zárja írását Hewitt.

"Ez nem csak tízmillió magyart érint"

A BBC tudósítójánál keményebb hangot ütött meg Peter Frey, a ZDF közszolgálati csatorna főszerkesztője. Frey a csatorna híradójában elmondott kommentárját azzal kezdte, hogy "nemcsak az euróra, a szabadságra sem virradt túl jó év Európában", majd azonnal rátért a magyar sajtótörvényre. Mint mondja, 2011-ben olyasvalaki lett az EU elnöke, aki országának médiáját vonja kontroll alá."Ez nem csak tízmillió magyart érint, hanem az összes európai embert" - mondja, hozzátéve, hogy a törvény miatt a többi 26 tagállamnak és kormányfőnek is szégyenkeznie kell.

Frey úgy fogalmaz, hogy ha valaki Európa egyik legfontosabb vívmányát egy laza kézmozdulattal odadobja, az rosszabb, mint ahogy Sarkozy és Berlusconi, valamint kegyeltjeik a médiával bánnak. "Ha a német Bundeskanzlerin (vagyis Angela Merkel kancellár - a szerk.) a jövőben kritizálja Peking vagy Moszkva kormányát, mert újságírókat üldöznek vagy mert korlátozzák az internetet, mostantól ők csak lazán Budapestre mutathatnak" - mondta Frey, ismét hangsúlyozva, hogy a magyar törvény miatt egész Európa veszíti el hitelességét.

A főszerkesztő a magyar intézkedést veszélyes bacilusnak nevezte. "Ha Európa nem áll ellen ennek a bacilusnak, önmagát és legfontosabb értékeit adja fel" - jelentette ki, hozzátéve, hogy szégyent hozna Angela Merkelre és a többi európai politikusra nézve, ha az EU-elnökségi találkozókon "egy cenzor" mellett pózolnának vigyorogva.