Az EP szocialista frakciója a médiatörvény visszavonását kéri

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament szocialista frakciója szerint a magyar médiatörvényt összhangba kell hozni az európai értékrenddel. Marin Schulz, a szocialista frakció német vezetője a törvény visszavonására szólította fel a magyar miniszterelnököt.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament szocialista frakciójának német vezetője szerint a magyar médiatörvény "tehertétel" a magyar EU-elnökség számára. Martin Schulz a médiatörvény visszavonására, a szabályozásnak az európai értékrenddel való összhangba hozására szólította fel Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. A szociáldemokrata politikus szerint ezzel a lépéssel Magyarország szabaddá teheti az utat az EU-elnökség sikere előtt.

A brüsszeli sajtóreggelin az osztrák Hannes Swoboda, a frakció helyettes vezetője azt mondta: személy szerint nem hiszi, hogy Orbán Viktor hivatalosan hajlandó lesz visszavonni a médiatörvényt. A szocialisták azért kezdeményezik ezt, mert megítélésük szerint szükség van bizonyos "gondolkodási időre", az európai alapértékeknek teljes mértékben megfelelő médiaszabályozás kialakítására.

Göncz Kinga, a szocialisták magyar tagja korábban azt mondta, hogy a Szocialisták és Demokraták frakció vizsgálja a lehetőségét, hogy a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelye alapján szankciókat kezdjen az Európai Parlament Magyarország ellen, ha a törvényei ütköznek az uniós joggal.