Az állampolgárságot kérők számától is függ az új választójogi törvény

ők adták le elsőként honosítási kérelmeiket sorozathoz, kettős állampolgárság, csíkszeredai magyar főkonzulátus
Vágólapra másolva!
Gulyás Gergely fideszes képviselő szerint "egészen bizonyos", hogy még az idén dönt a parlament a határon túliak választójogáról, de ezt a kérdést nem kapcsolnák össze az alkotmányozással. A határon túli magyar állampolgárok választójogáról két forgatókönyvet említett, az egyikben lehetséges a választhatóság, a másikban nem, viszont a szabályozás függ attól, hogy hányan kérnek állampolgárságot - írta a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

"Egészen bizonyos, hogy a választójogi törvényről még az idén döntés lesz az Országgyűlésben" - mondta a lapnak Gulyás Gergely, az alkotmányelőkészítő eseti bizottság fideszes alelnöke.

A politikus azt is mondta, hogy fontos kérdés az ügyben, hogy hányan kérnek magyar állampolgárságot, ez is befolyásolja ugyanis a szabályozás részleteit. Nem keverné össze azonban az állampolgárság vitáját az alkotmányozással. "Az új alkotmány vitáját és elfogadását azonban nem lenne szerencsés ezzel terhelni" - fogalmazott.

Gulyás szerint ha a Kósa Lajos, Navracsics Tibor, Répássy Róbert és Rétvári Bence által jegyzett javaslatot fogadná el a parlament, amely 90 egyéni, 78 országos listás és 30 kompenzációs, illetve 13 kisebbségi helyet osztana ki, akkor a határon túliak választójogára két lehetséges forgatókönyv áll fenn.

Szerinte az egyik verzió az, hogy a határon túliak csak az országos listákra szavazhatnának, azaz "fél szavazatnál" kevesebbel rendelkeznének. A másik lehetőség, hogy a határon túliak számára létezne egy külön lista, amelyen már helyi képviselők is indulhatnának. Szerinte csak a második esetben van értelme arról beszélni, hogy a határon túliak ne csak választójogot, hanem választhatósági jogot is kapjanak (ez utóbbi az úgynevezett passzív választójog) - írta a Népszabadság.